[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv10 August 2020 16:00

Expert: Situația COVID-19 în Moldova se înrăutățește alarmant

Expertul economic, Veaceslav Ioniță afirmă că, situația COVID-19 în Moldova se înrăutățește alarmant, dar cel mai grav este că faptul acesta nu se vede clar la o analiză superficială, informează TRIBUNA.

„În săptămâna (3-9 august 2020) au fost înregistrate în mediu 328 de cazuri noi pe zi, mai puțin decât săptămâna precedentă și a recordul din iunie când au fost înregistrate în mediu 351 cazuri noi pe zi timp de o săptămână. Această săptămână cu 2.298 cazuri noi înregistrate se plasează pe locul 3 după gravitate, imediat după săptămâna precedentă cu 2.328 cazuri noi înregistrate și a 3-a săptămână din iunie, când a fost înregistrat un record absolut săptămânal de 2.460 cazuri noi. Însă această situație aparent mai bună este una extrem de amăgitoare. Astfel, dacă în luna iunie a fost o explozie de scurtă durată a numărului de cazuri noi, în prezent atestăm la o creștere latentă și fără semne vizibile de scădere a numărului de cazuri noi înregistrate”, a scris expertul, pe blogul său.

Astfel, pentru o înțelegere a situație alarmante în care se află Moldova, expertul a prezentat în grafic și numărul de cazuri noi înregistrate pentru ultimele 3 săptămâni.

„Astfel la 9 august 2020, înregistrăm un record absolut de 6.680 cazuri noi înregistrate în ultimele 3 săptămâni (26 iunie – 9 august 2020). Graficul cu umărul cazurilor noi înregistrate pentru ultimele 3 săptămâni, arată cel mai clar tendința generală de evoluției a COVID-19 în Moldova. Anume acest indicator trebuie să servească drept sursă de decizie pentru autorități. Această înrăutățire latentă a situației se poate de observat și după numărul de cazuri active, care astăzi 9 august, a atins maxima de 7.515 persoane. Moldova a trecut de la 6 mii cazuri active la peste 7 mii în 44 de zile, iar acum jumătate din drumul spre 8 mii de cazuri active l-am trecut în doar 3 zile”, a conchis Ioniță.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...