[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 August 2020 06:30

Modificările aduse Constituției nu trebuie să ducă, sub nicio formă, la aceste aspecte! Vezi opinia unui politolog!

Politologul Dionis Cenușă afirmă că, orice lege supremă poate și trebuie să fie actualizată, doar dacă vine cu îmbunătățiri, precum clarificarea prevederilor imprecise și cu o reprezentativitate a populației cât mai largă, informează TRIBUNA.

„Președintele Igor Dodon are dreptate că de multe ori, inclusiv dânsul, a interpretat Constituția așa cum i-a convenit. Bunăoară, obținerea statutului de țară observator în Uniunea Economică Euroasiatică face parte anume din această categorie de devieri”, a scris Cenușă, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, totuși, sub nicio formă, modificările aduse Constituției, nu trebuie să ducă, sub nicio formă, la aceste aspecte:

„1. Restrângerea drepturilor omului – prin includerea unor formulări legate de aspecte religioase.

  1. Împiedicarea procesului de integrare europeană. Din contra, introducerea vectorului european în Constituție ar soluționa problema politicii externe multi-vectoriale.
  2. Revizuirea formei de guvernare. Or, republica parlamentară este o modalitate mai sigura pentru democrației, decât concentrarea puterii în mâinile președintelui, care poate crește în autoritarism.
  3. Atingerea principiului de integritate teritorială – prin tentative de a deschide ușa pentru o eventuala federalizare a țării”.

Politologul a mai spus că, intenția clară pe care și-a exprimat-o public Igor Dodon vizavi de revizuirea Constituției este de a elimina posibilitatea legală de a lichida statalitatea țării – prin reunificarea cu România.

„De aceea, unioniștii vor reacționa dur, de altfel întărind poziția constituționaliștilor-stataliști. Inițierea modificării Constituției în ajunul alegerilor prezidențiale, pe timp de pandemie și cu o criza economică în devenire care sensibilizează dispoziția opiniei publice, constituie un amestec deloc benefic. Este însă cert faptul că, aceasta poate avea efecte asupra discursului și campaniei electorale”, a conchis Cenușă.

Andriana Cheptine 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...