[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important29 Iulie 2020 06:30

Declarație: „Guvernul are pentru ce să fie criticat, dar nu prin lansarea de dezinformare, care intoxică opinia publică”

Politologul Dionis Cenușă susține că, a început să fie circulată o informație despre cazurile de infecție din Moldova și alte țări cu populație similară, care induce în eroare opinia publică, informează TRIBUNA.

„Îmi amintește despre manipulările folosite de propaganda rusă. Unu – avem trei țări din UE și NATO – Estonia, Letonia și Lituania – care dispun de bugete și resurse mai mari și posibilități instituționale mai eficiente decât Moldova. Doi – cel mai relevant este cazul Georgiei, care a reușit o minune pentru toata regiunea. Motivele sunt diverse și multe încep cu repeziciunea cu care a fost introdusă starea de urgență și menținerea în vigoare a restricțiilor, în pofida protestelor publice. Trei – să recunoaștem că în Moldova starea de urgență a fost introdusă mai târziu, pentru că partidele de la guvernare au vrut alegeri noi în Hâncești, la care nu s-a dat înlături să participe și opoziția. Patru – desigur, Armenia nu este inclusă în imagine, ca doar Moldova să iasă cu cifre negative. În realitate, ambele țări au multe lucruri în comun”, a scris Cenușă, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, în al cincilea rând, pe lângă dimensiunea populației sunt o sumedenie de criterii, care face cazul moldovenesc incomparabil cu Țările Baltice.

„Șase – Georgia și Armenia ar fi cele mai apropiate de Moldova, atât din punctul de vedere al fluxului de migranți și capacitățile sectorului public. Șapte – Gafele guvernării trebuie analizate critic cu responsabilitate pentru a le putea preveni și ajuta sectorul medical și populația. Răspândirea informației distorsionate poate avea efectul distanțării populației de guvernanți, cu impact asupra gradului de respectare a legislației. Opt – Îmi pare curios că acest tip de informație este promovat intens de unii reprezentanți ai media și societății civile, fără a-și da seama că participă la un act de dezinformare”, a punctat el.

Astfel, Dionis Cenușă a subliniat: „Guvernul are pentru ce să fie criticat, dar nu prin lansarea de dezinformare, care intoxică opinia publică”.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...