[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important26 Iulie 2020 14:00

Omul săptămânii - Eremei Priseajniuc, director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

Această săptămână a fost marcată de o premieră în Republica Moldova – Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunțat că se vor face studii clinice destinate tratamentului infecției COVID – 19.

Astfel, în cadrul ședinței Comisiei Medicamentului pe lângă AMDM (printre membrii căreia se regăsesc profesori universitari din cadrul Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”), au fost aprobate în regim prioritar primele studii clinice pe SARS CoV-2 (COVID-19), care prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă.

Astfel, primul studiu clinic este demarat de către reprezentanța europeană a unei companii farmaceutice cu renume mondial din S.U.A., specializată în dezvoltarea moleculelor noi, care propun cercetarea clinică a unui medicament inovativ pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19. Studiul se va desfășura în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sub conducerea investigatorului principal, profesor universitar, șef al Clinicii ATI, Dr. Victor Cojocaru. La rândul său, cel de-al doilea studiu, la fel, se va desfășura în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și este inițiat de o companie americană de biotehnologie, având ca produs de investigație un medicament de generație nouă, care a demonstrat o activitate antivirală promițătoare împotriva mai multor coronavirusuri umane.

„Pentru noi este un privilegiu și, totodată, o oportunitate că aceste companii farmaceutice mari de cercetare, dezvoltare și producere de medicamente din SUA, UE și Canada au ales Republica Moldova, alături de alte țări importante, pentru a desfășura aceste studii clinice, care își propun dezvoltarea de medicamente eficiente pentru tratamentul infecției cu COVID-19, de care vor beneficia inclusiv cetățenii noștri”, a declarat Eremei Priseajniuc, director general al AMDM.

Pe lângă această noutate, director general al AMDM a fost destul de activ în această săptămână, având mai multe întrevederi și ședințe. Astfel, Eremei Priseajniuc a avut o întrevedere cu reprezentanții Crucea Roșie din Elveția, în cadrul căreia au discutat despre importanța colaborării între cele două instituții, pe partea ce ține de informarea populației despre utilizarea rațională a medicamentelor și importanța asigurării accesului la medicamente eficiente și accesibile pentru toții cetățenii. De asemenea, a discutat cu șeful Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Igor Pokanevych, însoțit de expertul OMS, Zinaida Bezverhni, unde au fost abordate aspectele legate de situația epidemiologică privind infecția COVID-19, precum și măsurile întreprinse de AMDM în vederea asigurării securității farmaceutice a țării.

Tot în această săptămână, Eremei Priseajniuc a avut o ședință de lucru cu producătorii autohtoni de medicamente. În contextul situației epidemiologice legate de pandemia de COVID-19 au fost scoase în evidență unele provocări legate de aprovizionarea cu medicamente vitale și alte produse de uz medical.

TRIBUNA precizează: Eremei Priseajniuc s-a născut la data de 29 noiembrie 1981, în orașul Edineț. A studiat, în perioada 1999-2004, la Universitatea de Stat din Moldova, fiind licențiat în Drept, specializare Drept internațional. Ulterior, din 2009 până în 2011, a studiat la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, obținând master în Drept, specializarea Drept internațional și instituțional. La capitolul educație non-formală este de menționat: 2003 –  IPPF (Bruxelles, Belgia), 2003 – Fundația SOROS (Praga, Cehia), 2004 – UNFPA (Londra, Marea Britanie), 2006 – Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” (Chișinău), 2008 – Regional Anti-corruption Initiative RAI (Kotor, Muntenegru), 2009 – Colegiul în domeniul studiilor internaționale și securității „George C. Marshall” (Garmisch-Partenkirchen, Germania) și (Washington, SUA).

Eremei Priseajniuc și-a început cariera în domeniul public, activând în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (actualul CNA), având în responsabilitatea sa ramura ocrotirii sănătății, inclusiv farmaceutic. În anii de activitate a fost unul dintre inițiatorii lansării și implementării proiectelor de importanța națională legate de introducerea mecanismului de declarare a prețului de producător la medicamente, precum și a conceptului de achiziții centralizate a medicamentelor pentru necesitățile Statului. În continuare a ocupat funcția de consilier principal de stat al Prim-ministrului în trei Guverne ale Republicii Moldova, acordând suportul și consilierea necesară în procesul implementării reformelor pe domeniul menționat. Totodată, în anul 2018, prin dispoziția Guvernului, a fost numit șef al Corpului de Control al Prim-ministrului, structură lansată în premieră în RM. De menționat că, a ocupat și fotoliul de consilier municipal.

Până la numirea în funcția de director al AMDM a ocupat funcția de consilier în Parlamentul Republicii Moldova, pe domeniul securității naționale, ordinii publice, anticorupție.

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...