[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important10 Iulie 2020 14:00

Deputatul Alaiba nu se lasă – a mers la Curtea Constituțională: „A fost numit contrar legii”

Dumitru Alaiba, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), nu renunță la cazul numirii lui Anatolie Zagorodnîi la Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor (ANSC). El s-a adresat la Curtea Constituțională, pentru ca instituția să se expună asupra hotărârii de numire în funcție, informează TRIBUNA.

„M-am adresat marți la Curtea Constituțională cu un subiect care ar putea fi un pas imens în direcția promovării meritocrației și descurajării numirilor ilegale, pe criterii politice, dacă așa va considera Înalta Curte… Numind o persoană ce nu corespunde cerințelor legale într-o funcție publică, statul, de fapt, îngrădește accesul la o funcție publică acelor persoane care corespund cerințelor legale de a candida și a deține funcția dată”, a scris el, pe blogul său.

Alaiba mai scrie că, „atunci când Parlamentul ignoră condițiile impuse prin lege pentru accederea într-o funcție publică, acesta limitează arbitrar dreptul persoanelor care se califică pentru acea funcție. Logic, nu? Dar avem nevoie de o conversație în acest sens. Avem nevoie de un precedent”.

„Anatolie Zagorodnîi a fost numit în februarie 2019 la Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor (instituția ce asigură un proces echitabil al achizițiilor) fără a corespunde cerințelor legale (nu are trei ani de experiență în achiziții publice). A fost numit contrar legii. Asta înseamnă că statul a îngrădit accesul la această funcție altor persoane care ar fi corespuns cerințelor legale. Din acest motiv am solicitat Înaltei Curți să declare neconstituțională Hotărârea Parlamentului de numire în această funcție (cu suspendarea ei până la pronunțarea în fond a sesizării)”, a menționat deputatul.

Potrivit lui Alaiba, „această sesizare nu este doar despre Zagorodnîi”. „E despre mult mai mult. Dacă vom reuși să convingem Înalta Curte cu argumentele noastre, va fi un precedent foarte sănătos”, a conchis parlamentarul.

TRIBUNA amintește: Anatolie Zagorodnîi a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor – director general al ANSC, pe 7 februarie 2019. A fost revocat de Parlament din funcția de director al ANSC, în luna iulie 2019, la propunerea deputatului Dumitru Alaiba. În februarie 2020, decizia prin care Zagorodnîi a fost demis, anulată de instanță. Astfel, el a revenit la ANSC în funcția de consilier.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...