[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important27 Iunie 2020 09:00

Cine dă jos Guvernul Chicu și cine instaurează un alt Cabinet de miniștri? Răspunsul unui cunoscut analist politic!

Cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu susține că, guvernarea socialist-democrată se găsește pe o pantă descendentă, ea merge în jos, informează TRIBUNA.

„Ei în permanență pierd potențialul de vot în Parlament și acum se găsesc la linia critică. Deci, nu e clar cum am putea astăzi să catalogăm această situație: există majoritate parlamentară sau nu există? Formal, ea continuă să mai existe, fiindcă există Guvernul Chicu”, a spus Țăranu, în cadrul unui interviu pentru europalibera.org.

Potrivit lui, șansele ca să fie debarcat acest Guvern sunt 50:50: „Mai mult decât atât, Guvernul Chicu se găsește într-o zonă critică de supraviețuire”.

Fiind întrebat, cine îl dă jos și cine instaurează un alt Cabinet de miniștri, Anatol Țăranu a menționat că, totul depinde de PAS și Platforma DA.

„Ei sunt acei care decid – sau se conduc și mai departe de o abordare foarte rigidă a unor chestii care deseori în politică aduc la eșec, am în vedere promovarea unor principii morale aduse până la refuz: Noi niciodată n-o să votăm cu socialiștii, cu democrații și cu Usatîi, așa se pare că a fost, chiar au semnat în public chestiile acestea și până la urmă au fost nevoiți să renunțe. Imediat după evenimentele din iunie 2019, iarăși a apărut aceeași retorică: Niciodată nu vom face alianță cu democrații. Și atunci apare o întrebare: Cum să nu faceți? Ați făcut cu Dodon, ca să-l dați jos pe Plahotniuc. De ce nu faceți acum cu foștii plahotniuchiști, ca să-l dați jos pe Dodon? E aceeași stratagemă. S-au blocat, nu, cu aceștia niciodată n-o să facem. Eu am senzația că figura lui Plahotniuc acționează asupra PAS și Platformei DA ca un șarpe asupra unui iepure sau asupra unui șoarece, se blochează când se gândesc la Plahotniuc. Ei continuă această retorică anti Plahotniuc, nu înseamnă că nu trebuie să ții cont inclusiv de moștenirea lui Plahotniuc în politica moldovenească, dar atunci când ești ahtiat aproape că în exclusivitate de ceea ce se numește Plahotniuc, atunci apare întrebarea: Dar tu ești capabil într-un mod lucid să analizezi situația politică și să faci concluzii din această situație politică? Plahotniuc nu mai este, este moștenirea lui în politica moldovenească, este adevărat, dar el personal deja nu mai există”, a mai spus Țăranu.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...