[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important17 Iunie 2020 06:00

Partidul pentru Oameni, Natură și Animale – mai aproape de înregistrare? Unul dintre inițiatori oferă detalii despre procesul de judecată!

Ion Dron, avocat și fost candidat la funcția de deputat, unul dintre membrii grupului de inițiativă pentru crearea noului partid politic „Partidul pentru Oameni, Natură și Animale”, a dezvăluit la ce etapă sunt cu procesul de judecată ce vizează înregistrarea formațiunii, informează TRIBUNA.

 „Sistemul de partide existent este un impediment ca să fie propulsate noi forțe politice pe arena politică din Republica. Și cel mai grav știți e, de ce se tem? Că spargerea Legii partidelor, punerea în aplicare a unei alte formule, ar propulsa alți lideri politici – necontrolați de grupuri financiare, comerciale, criminale… Pe 25 februarie Curtea Constituțională a acceptat cererea grupului nostru care a inițiat Partidul pentru Oameni, Natură și Animale, și a hotărât că de la 31 iulie curent nu e mai e valabilă legea cu 4000 de semnături din jumătate de raioane din republică… Credeți că noi am reușit până astăzi cu partidul?! Curtea de Apel Chișinău a avut două tentative ca să ajungă la camera de consiliu. Amânau pronunțarea hotărârii. Pe 4 iunie 2020 au intrat în camera de consiliu și peste 5 minute au ieșit și au anunțat reluarea judecării cazului, motivând că vor chema Ministerul Justiției și Agenția Servicii Publice la discuții juridice. Pentru care discuții juridice? Există decizia Curții Constituționale”, a declarat el, în cadrul emisiunii „Tu și legea” de pe Facebook, menționând că, de fapt, conducerea actuală nu ar fi interesată de apariția noilor partide, or partide noi „înseamnă suflu nou”, iar autoritățile doresc să participe la alegeri doar 2-3 partide, ca să poate menține interesele de grup.

TRIBUNA amintește: Pe 8 februarie 2018, un grup de persoane au depus la Ministerul Justiției o cerere pentru înregistrarea Partidului Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”, care însă a fost restituită fără adoptarea unei decizii. După o adresare repetată, MJ a refuzat înregistrarea partidului pe motiv că acesta nu îndeplinește cerința criteriului numeric și a reprezentării teritoriale pentru înregistrarea partidelor politice, prevăzută de articolul 8 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 294 din 21 decembrie 2007 privind partidele politice. Pe 12 aprilie 2018, Ion Dron, Veaceaslav Anghelici și Angela Vuico s-au adresat cu o cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției. În cadrul examinării cauzei, reclamanții au ridicat excepția de neconstituționalitate a articolului 8 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 294 din 21 decembrie 2007 privind partidele politice. Prin Decizia de inadmisibilitate nr. 111 din 1 octombrie 2018, Curtea Constituțională a sistat procesul dat fiind paritatea de voturi ale judecătorilor. Instanța de judecată, printr-o hotărâre, a respins cererea de chemare în judecată ca nefondată.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...