[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important4 Iunie 2020 07:00

Ex-deputat: De la proclamarea Independenței autoritățile n-au abordat problema provinciei sistemic. Chiar dacă după 2009 au fost unele porniri

Ex-deputatul Iurie Țap declară că de la proclamarea Independenței, autoritățile statului n-au abordat problema provinciei profund, informează TRIBUNA.

„De fapt, este vorba despre reconsiderarea statului. Or, doar o veritabilă reformă de descentralizare a puterii ar crea colectivități locale și regionale puternice, capabile să transforme localitățile/provincia, să asigure serviciile de bază de care au nevoie oamenii și despre care am vorbit mai sus, inclusiv crearea locurilor de muncă în localități sau în proximitatea acestora (orașele-reședințe de raioane ar putea/trebui să devină poli de creștere). Trebuie să recunoaștem, că de la proclamarea independenței autoritățile statului n-au abordat problema provinciei profund/sistemic. Chiar dacă după 2009 au fost unele porniri – a fost adoptată Strategia Națională de Descentralizare, implementarea acesteia a fost ratată…”, a spus Iurie Țap, pentru www.provincial.md.

Întrebat ce părere are despre acțiunile guvernării cu privire la localitățile rurale, fostul parlamentar a declarat: „Despre actuala guvernare putem judeca după programul de activitate al Guvernului, care, chiar din start, precizează că „orizontul de activitate al acestui program se limitează la perioada de p\nă la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020”. Altfel spus, obiectivul lor sunt alegerile prezidențiale, iar pentru provincie au doar pomeni electorale… În ultimele zile, prim-ministrul a vorbit despre necesitatea reformelor, pomenind și de reforma administrativ-teritorială. Doar că, sunt așchii pe apucate… Programul de guvernare nu conține un obiectiv asumat în acest sens, dar și lipsește o viziune clară și coerentă, iar referința la reforma administrativ-teritorială este doar o fumigenă… În esență, este necesară descentralizarea puterii și crearea colectivităților locale și regionale puternice, care ar avea stabilite competențe/responsabilități efective, adică să fie asigurate cu resurse financiare suficiente pentru realizarea sarcinilor ce le revin. În egală măsură, este vorba despre abordarea vizionară a politicilor de dezvoltare regională, care este principalul instrument de depășire a disparităților dintre regiuni și discrepanțelor în creștere dintre mediul rural și cel urban. Pentru conformitate: chiar dacă Legea 438/2006 prevede alocarea anuală a cotei de 1 la sută din bugetul aprobat, în realitate se aloca doar 0.5 la sută, în condițiile când partenerii de dezvoltare au recomandat creșterea esențială a finanțării politicilor de dezvoltare regională, ceea ce ar fi condus la alocării mai mari și din partea acestora”.

Țap a venit și cu un îndemn pentru actuala guvernare – „să nu se joace de-a/cu țara”. „Dacă au acces la putere – să administreze responsabil, cu pricepere treburile publice, dacă nu știu – să învețe/întrebe, în caz contrar să nu încurce lumea/să plece…”, a menționat fostul deputat, adăugând: „pentru prosperarea provinciei, autoritățile statului trebuie să dea dovadă de bun simț”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...