[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important19 Mai 2020 06:30

Expert în drept: Reforma justiției constituționale devine imperioasă. Aș dori să văd Curtea Constituțională ca o adevărată Curte a Poporului

Ex-ministrul Justiției, Stanislav Pavlovschi, ex-judecător CEDO, afirmă că, de-a lungul ultimului deceniu, Curtea Constituțională a Moldovei a fost supusă mai multor atacuri, învinuiri și reproșuri, informează TRIBUNA.

„Unele dintre acestea ar putea fi explicate prin lipsa banală de cunoștințe juridice și neînțelegerea modului decizional al acestei instituții, altele-prin rea credința și încercarea de a stabili un control politic asupra acestei Curți. Dacă să fim sinceri, atunci trebuie să recunoaștem că în unele situații judecătorii acestei Curți manifestau un curaj civil și procedau în strictă conformitate cu Constituție, în altele – ei creau aparențele unor soluții motivate politic. De-a lungul acestei perioade, toate forțele politice care se aflau la guvernare, dar și în opoziție, nu au încetat încercările sale de a influența Curtea. Toate aceste încercări au pus, dar și mai pun, judecătorii acestei instituții într-o situație foarte delicată și transformă efectuarea actului de justiție constituțională într-o sarcină foarte și foarte dificilă. Conflictul inter-instituțional, care devine tot mai pronunțat și a ajuns până la amenințări cu răfuiala fizică, nu mai poate fi tolerat într-o societate democratică, deoarece distruge bazele unui stat de drept”, a scris Pavlovschi, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, amenințările la adresa judecătorilor constituționali sunt totalmente inadmisibile.

„Este evident că se cere o mediere în acest conflict. Este necesar ca să fie create toate condițiile pentru activitatea independentă și imparțială a judecătorilor Curții. Analiza elementară a legislației naționale a Moldovei arată cu lux de amănunte că mai multe elemente, ce ar putea provoca acest gen de conflicte, se ascund în textul unor acte normative. Prin urmare, reforma justiției constituționale devine imperioasă. Numai că, efectuată aceasta reformă trebuie într-așa mod, care ar crea toate, absolut toate garanțiile independenței reale a Curții Constituționale și care ar exclude pe viitor orice tentativă de control politic asupra acestei instituții! Eu deja am mai spus de mai multe ori, și mai repet că aș dori să văd Curtea Constituțională a Moldovei ca o adevărată Curte a Poporului, care nu numai prin vorbe, dar și prin fapte stă la straja Constituției și veghează asupra respectării prevederilor ei de toți actorii politici! Indiferent de coloratura lor politică! A venit timpul când toate forțele politice trebuie să înțeleagă: Curtea Constituțională trebuie lăsată în pace!”, a conchis Pavlovschi.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...