[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important9 Aprilie 2020 06:30

Declarație: „Instituirea moratoriului pe teme politice este o idee bună”

Politologul Ian Lisnevschi afirmă că, instituirea moratoriului pe teme politice este o idee bună, informează TRIBUNA.

„Mai mult, renunțarea politicienilor la metodele lor tipice de luptă cu folosirea criticilor și crearea conflictelor ar fi o măsură necesară pentru depășirea amenințărilor unei pandemii. Umanitatea luptă nu doar cu o amenințare biologică, invizibilă, dar și cu faptul că virusul a semănat panică și o serie de provocări informaționale. Iar acum, pentru diminuarea amenințărilor biologice, pentru societate este necesar, în primul rând, să fie depășite problemele psihologice și informaționale. Acest lucru trebuie realizat în termeni restrânși. Pentru depășirea amenințărilor psihologice și informaționale e nevoie să existe încredere maximă și o relaționare a societății cu instituțiile politice ale puterii. Dintre toate erorile comise, care au condus la scăderea încrederii comunității în stat per ansamblu, principala este cea a criticilor și a atacurilor politice ale instituțiilor statului. În țările avansate, sunt utilizate criticile argumentate la adresa partidelor și a politicienilor de la guvernare. Această tehnică include o strategie pe termen lung, care include venirea opoziției la putere și menținerea unui anumit rating de încredere în instituțiile politice și statul în ansamblu. Strategia pe termen scurt, care se limitează doar la venirea la putere, este periculoasă, deoarece societatea pierde încrederea în stat și favorizează scăderea ratingului în toate partidele politice ce vin la guvernare”, a scris Lisnevschi, într-un editorial pentru politics.md.

Potrivit lui, în condițiile stărilor de urgență, lipsa de interacțiune și încredere în instituțiile politice poate fi dezastruoasă.

„La această concluzie au ajuns și mulți politicieni europeni, dar, așa cum au spus ei, mai târziu decât trebuia. Opoziția din toate țările europene a renunțat nu doar la declarațiile politice, dar și la criticile pe care le aduceau instituțiilor implicate în lupta cu pandemia. De exemplu, în afară de faptul că a renunțat la declarațiile politice și la criticile în adresa partidului de guvernământ, Katalin Čech, liderul opoziției maghiare și deputat european, a decis să devină voluntar medical. Desigur, nu toți liderii de opoziție au curajul pe care l-a avut această femeie, dar cei care se află în zonele de risc și în izolare își îndeamnă susținătorii în intervențiilor lor video să urmeze recomandările autorităților și, pentru a reduce din impactul dezinformărilor, le cer să se informeze numai din sursele oficiale ale statului”, a mai scris Lisnevschi.

Politologul a mai menționat că, pentru ca Moldova să prevină pierderi mari, va trebui, într-o perioadă scurtă, să facă ceea ce nu a reușit mai multe decenii – să învețe ca fiecare actor social să se asculte reciproc, să manifeste încredere și, cel mai important, să se respecte reciproc: de la un om fără adăpost, măturător, casier, medic, polițist, politician până la ministru, deputat și președinte. „Respectul nu înseamnă a fi de acord. Respect înseamnă un nivel de cultură, înseamnă să nu ai grijă de tine în primul rând, ci de cei care te înconjoară, de apropiați și de trecători întâmplători! COVID-19 a developat cea mai slabă verigă a umanității – lipsa proximității socio-culturale într-un așa-zis mediu socio-fizic. Iar acum de felul în care cât de aproape vom fi unul față de celălalt în plan moral și cultural, depinde cât de mult putem fi aproape unii de alții, în viitor, în plan social și fizic”, a conchis Lisnveschi.

Amintim că, zilele trecute, șeful statului a propus instituirea unui moratoriu asupra tuturor disputelor politice în situația generată de pandemia COVID-19, pe perioada stării de urgență.

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...