[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important8 Aprilie 2020 06:00

Expert, despre semnarea unui pact politic anti-Covid între partide: „Este necesar nu mâine și nu poimâine, dar acum"

„Eu nu înțeleg de ce toți vor să încerce să o facă pe politicianul populist. Încetați. Un pact politic anti-Covid este necesar nu mâine și nu poimâine, dar acum”. Declarația a fost făcută de politologul Dionis Cenușa, informează TRIBUNA.

El spune că, mai devreme sau mai târziu se va ajunge la acest mesaj, dar ar putea fi prea târziu. “Orgoliile în buzunar și începeți “diplomația meselor rotunde” pentru a scoate țara din impasul Covid!”, a îndemnat Cenușa.

Expertul afirmă că un pact anti-Covid e necesar pentru a mobiliza eforturile în actuala situație.

„Un lucru care mă deranjează cel mai mult – politizarea subiectelor de sănătate publică. Este deja deranjant. Această practică trebuie încetată de la președinte, partide de guvernare și opoziție. Nu e loc de populism, ci de responsabilitate politică. De aceea, un pact politic anti-Covid nu este doar necesar, ci obligatoriu, dacă vrem să revenim la normalitate (și aia mediocră) de până la pandemie cât mai repede și fără pierderi majore, cifrate în vieți umane și violări ale institutiilor democratice. Orgoliile și supărări politice trebuie suspendate. Să înceapă cei mai constructivi – cu lansarea unui pact politic larg, nu pentru 3-5 partide. Până când aderă alții munca poate fi coordonată și repartizată între cei deja implicați. Probabil, mulți stau și fac calcule despre câte procente adaugă sau pierde un lider sau un partid politic, dar aceste lucruri nu vor conta. Or, agravarea situației acum face orice guvernare ulterioară extrem de dificilă, indiferent de numele celui care va prelua guvernarea. Gândiți-vă la impact pe termen mediu și lung, nu doar la beneficii de imagine temporare. Până la urmă s-au coalizat forțe politice incompatibile pentru a-l înlătura pe Plahotniuc. De ce criza Covid ar fi un motiv mai puțin imperativ pentru o coalizare temporară între toate forțele politice până la ameliorarea situației?”, a explicat expertul.

Totodată, el a spus că atragerea societății civile la un asemenea pact ar crește valoarea acestuia, deoarece va reduce gradul de politizare și va pune accentul pe expertiza sectorială.

Cristina Gurez

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...