[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important2 Aprilie 2020 06:30

Declarație: „Restricționarea accesului moldovenilor în țară, dacă aceștia nu achită obligatoriu asistența medicală, poate avea implicații serioase”

Politologul Dionis Cenușă susține că, „restricționarea accesului moldovenilor în țară dacă aceștia nu achită obligatoriu asistența medicală poate avea implicații serioase pentru respectarea drepturilor omului”, informează TRIBUNA.

„Legislația care conferă Comisiei Excepționale competențe largi este foarte specifică vizavi de restrângerea drepturilor omului. Este adevărat ca autoritățile pot aplicații restricții, inclusiv pe partea modalității cum cetățenii moldoveni pot reveni în țară. Dar, totodată, legea spune clar că restrângerile nu trebuie să implice persoanelor după o serie de criterii, inclusiv cel al originii sociale (Art. 5, Legea Nr. 212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război). Cu alte cuvinte, atunci când Comisia Excepțională a decis să introducă obligație de achitare pentru asistența medicală, aceasta în mod automat produce efecte asupra persoanelor ce sunt obligate să revină în țară, deoarece sunt emigranți economici. Așadar, măsura adoptată are efect discriminatoriu pe principiul de origine socială, pentru că sunt targhetați emigranții moldoveni și, totodată, pentru că aceștia ar putea fi în lipsa de resurse financiare la revenirea în țară. În fine, legea, conform căreia funcționează Comisia Excepțională, interzice orice tip de restrângeri ale drepturilor care discriminează. De aceea, măsurile adoptate trebuie corectate deja astăzi pentru a nu intra în câmp de ilegalitate ulterior”, a scris Cenușă, pe o rețea de socializare.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...