[ X ]
[ X ]
Important26 Martie 2020 06:30

Declarație: Moldova nu are luxul de a aștepta evoluția situației până la un scenariu sau altul

Politologul Dionis Cenușă susține că, rolul medicilor este crucial pentru a stopa epidemia în Moldova, iar autoritățile se îneacă în aspecte birocratice.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe o rețea de socializare, Dionis Cenușă scrie că este necesară relaxarea tuturor termenilor pentru a realiza achiziții de echipament medical de către spitalele din țară.

„Aici autoritățile au mers pe simplificarea procedurilor nu pe decizii radicale – achiziționarea imediata centralizat a echipamentului și repartizarea acestuia urgentă. Decizie a Comisiei Excepționale  (Nr. 3, din 23 martie curent) se referă la achiziționarea centralizată a echipamentului de către Centrul pentru achiziții centralizate în sănătate dacă Moldova ajunge la “scenariul trei” de răspândire a virusului. Acest scenariu înseamnă peste 400 persoane infectate?! Cu evoluția curenta a lucrurilor, scenariul trei poate fi foarte curând atins dacă medicii încep să-și abandoneze posturile de munca pentru ca nu sunt echipați pentru a trata persoanele infectate. Avocatul Poporului deja avertizează despre acest pericol”, a scris politologul.

Potrivit lui Cenușă, Moldova nu are luxul de a aștepta evoluția situației până la un scenariu sau altul.

„Medicii trebuie echipați urgent, prin achiziții centralizate și distribuire urgentă începând cu Chișinău, Hâncești și către alte raioane ale țării, inclusiv în regiunea transnistreana. Toate instituțiile medico-sanitare au nevoie de echipament și grija reala de sănătatea lor nu mâine sau poimâine, ci azi. Dacă nu sau nu avea medici suficienți sau și ei vor fi infectați cu Covid”, a mai scris Cenușă.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cât credeți că va dura noua coaliție de guvernare?

    View Results

    Loading ... Loading ...