[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Martie 2020 14:30

Minunea reuşită de Serviciul Vamal

În plină criză cauzată de Coronavirus, când mai totul stagnează, iar decepţia pune stăpânire tot mai mult pe oameni, instituţii, întreprinderi etc., iată că vine şi o noutate bună – Serviciul Vamal al Republicii Moldova a reuşit, în luna martie, să sporească cu 23% (faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut) încasările. Astfel, de la începutul lunii martie, încasările Serviciului Vamal se cifrează la circa 1,5 miliarde de lei. Numai în ultima săptămână, adică în perioada 16-22 martie 2020, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 462,7 milioane lei, fiind perfectate 10 522 de declarații vamale.

Cuvântul „minune”, folosit în titlu, nu e o exagerare, iar când fac asemenea afirmaţie, pornesc şi de la situaţia înregistrată în ţările vecine. Spre exemplu, potrivit finmarket.ru, din cauza Coronavirusului, bugetul Federaţiei Ruse pierde în fiecare zi plăţi de la vamă în sumă de un miliard de ruble. Numai în luna februarie, veniturile bugetului de stat al Rusiei administrate de vamă s-au diminuat cu 16,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În ianuarie-februarie, veniturile administrate de vama rusească s-au diminuat cu 16,1%.

Nu e deloc mai bună situaţia nici la vecinii noştri, Ucraina. Recent, în cadrul unei întrevederi cu factorii de decizie, Preşedintele Vladimir Zelenski a menţionat că în primele două luni ale anului curent, neexecutarea bugetului de stat a fost la nivelul de 16 miliarde de hrivne. Dintre acestea, 13 miliarde de hrivne au constituit pierderile înregistrate de vamă. Şeful statului ucrainean a venit şi cu un fel de ultimatum faţă de factorii de decizie de la Vamă, avertizându-i că „vama trebuie să colecteze nu like-uri pe facebook, dar bani în cazna”.

Pe fondalul acestei situaţii, reuşita Serviciului Vamal al Republicii Moldova este de-a dreptul impresionantă. În condiţiile în care criza legată de coronavirus afectează activităţile economice de pe teritoriul Republicii Moldova, creşterile la capitolul venituri înregistrate de Serviciul Vamal s-ar putea să fie acea gură de oxigen care să ţină Republica Moldova pe linia de plutire.

www.oficial.md

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...