[ X ]
[ X ]
Important23 Februarie 2020 10:00

TOP-5 scenarii privind guvernarea în Republica Moldova

În ultima perioadă se vorbește tot mai insistent despre posibile schimbări în ceea ce ține de echipa guvernamentală. În timp ce Președintele Igor Dodon admite posibile remanieri guvernamentale, cei din Blocul ACUM și din PDM nu exclud chiar schimbarea guvernării. Reieșind din această situație, TRIBUNA a elaborat un clasament convențional al 5 posibile scenarii privind guvernarea din continuare a Republicii Moldova.

1). Remanieri guvernamentale

Nu este exclus că, după expirarea a 100 de zile de activitate a Guvernului Chicu, Președintele va realiza promisiunea sa privind înlocuirea în funcții a unor miniștri, cu scopul de a spori eficiența Executivului. Dacă lucrul acesta se va întâmpla, vom avea în continuare un Guvern minoritar, dar cu un plus de eficiență.

2). Constituirea unei coaliții oficiale PSRM-PDM

PDM a acordat până acum necondiționat suport Guvernului Chicu, dar, în ultimul timp, neoficial se vorbește că și-ar dori o coaliție oficială cu PSRM. Să vedem dacă se va avansa la concret în această direcție în perioada imediat următoare.

3). Cooptarea de către PSRM a deputaților din alte fracțiuni

Teoretic nu poate fi exclus nici scenariul că PSRM va coopta deputați din alte fracțiuni, astfel încât să asigure sprijinul ferm al minimum 51 de deputați pentru Guvernul Chicu. Cu atât mai mult că se vorbește că mai mulți deputați din alte fracțiuni ar fi gata să meargă pe această cale. Rămâne de văzut dacă PSRM va profita de disponibilitatea lor.

4). O coaliție dintre PDM și ACUM

Despre posibilitatea unei astfel de coaliții se vorbește practic deschis în ultima perioadă. PDM și Blocul ACUM poartă niște discuții privind consolidarea și conjugarea eforturilor forțelor pro-europene. Nu este exclus că la un moment dat discuțiile ar putea viza și o posibilă guvernare în comun, dar, pentru a avea astfel de discuții, PDM și ACUM trebuie să se asigure că sunt fracțiuni integre și că își „controlează” toți deputații.

5). Alegeri parlamentare anticipate

Este un scenariu care nu poate fi exclus măcar din simplul motiv că e discutat pe culoare de reprezentanții diferitor forțe politice. Dacă va ajunge realitate, atunci, cel mai probabil, scrutinul respectiv se va desfășura concomitent cu alegerile prezidențiale.

Sondaj

  • Cât credeți că va dura noua coaliție de guvernare?

    View Results

    Loading ... Loading ...