[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv19 Februarie 2020 06:30

Dezvăluirile Ambasadorului Serebrian despre primul loc de muncă: „Cred că am avut atunci mare noroc. În acele condiții pot zice că am fost un răsfățat”

Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian este protagonistul proiectului TRIBUNA – „Primii bani, primul loc de muncă”.

Astfel, Oleg Serebrian ne-a dezvăluit că primii bani i-a făcut în clasa a patra. „Eram atunci obligați să mergem cu școala la lucrările agricole de toamnă. Primisem vreo 40 de ruble, pe care le cheltuisem în vacanța de iarnă la Moscova pe două atlase geografice (Atlasul mare al Europei și Atlasul Mare al Americii) și pe două seturi de discuri de vinil – „Rigoletto” de Verdi si „Valsurile compozitorilor ruși”, care se mai păstrează și acum acasă, la părinți. Valsurile îi plăceau foarte mult mamei mele, iar „Rigoletto” am luat pentru că-l văzusem atunci cu taică-meu, la Teatrul Mare”, și-a amintit diplomatul.

În context, referindu-se la primul loc de muncă, Oleg Serebrian ne-a spus că, în anul cinci de facultate, a fost angajat în calitate de laborant în secția de istorie contemporană a Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. „Asta se întâmpla la 1 septembrie 1991. Nu țin minte exact ce salariu aveam, vreo 60-70 de ruble, ceva de felul ăsta. Eram angajat pe jumătate de normă. Banii i-am cheltuit pentru a-mi plăti cursurile serale de limbă germană, care se desfășurau în clădirea actualului Liceu Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” (atunci era o școală rusă acolo)”, a povestit el.

Fiind întrebat ce a învățat la primul loc de muncă stabil, Ambasadorul a menționat că a fost o experiență extraordinară.

„La acea vreme foarte puțini studenți aveau șansa să fie angajați într-o instituție de cercetare. Chiar și după facultate, cei mai buni absolvenți concurau la greu pentru a obține un loc de învățător într-o școală din oraș (un loc de muncă la Chișinău sau o recomandare la aspirantură era ceva de vis). Fusesem angajat grație recomandării profesorului Ion Șișcanu, un foarte apreciat specialist în istoria contemporană a românilor, care mi-a fost și conducătorul tezei de licență. De la el și de la colegii lui am învățat multe, inclusiv ce este munca de cercetător, cum se scrie un articol științific, cum se lucrează cu documentele de arhivă. Îmi erau deosebit de interesante ședințele săptămânale ale secției de istorie contemporană, când fiecare cercetător își prezenta lucrările. Aveam impresia că asistam la ceva deosebit de important, că văd pe viu cum se scriu cărțile și cum se face știința. Acolo, la Academie, cunoscusem unii colegi istorici, printre care Mihai Gribincea și Gheorghe Cojocaru”, și-a amintit Serebrian.

Ambasadorul a mai spus că, dacă ar da timpul înapoi, nu știe dacă ar face același lucru sau ar alege altceva. „Greu de spus. Era o altă epocă, cu alte posibilități, alte valori, alte oferte. Altminteri, oferta nu era deloc generoasă. Cred că am avut atunci un mare noroc. În acele condiții pot zice că am fost un răsfățat”, a conchis Serebrian.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...