[ X ]
[ X ]
Important16 Februarie 2020 07:00

(INTERVIU) Ion Chicu: Am fost și sunt un tehnocrat

Interviu cu Ion Chicu, Prim-ministru al Republicii Moldova pentru Almanah Politic – 2019.

Aţi început anul 2019 în funcţia de ministru al Finanţelor, apoi aţi devenit consilier prezidenţial, iar ulterior – Prim-ministru. Ce a însemnat acest an pentru Dvs.?

Această întrebare de fapt arată cât de impredictibile pot fi evoluţiile într-o ţară cu democraţie în formare. Adevărat, am început anul în calitate de ministru. Apoi am acceptat invitaţia Preşedintelui să îl asist în calitate de consilier pe probleme economice. Mai apoi – tot de la Preşedinte a venit propunerea să formez o echipă nouă pentru Guvern. Dar este ceva ce rămâne neschimbat în toate trei ipostaze – am fost şi sunt un tehnocrat. Totdeauna m-am ferit de polemicile politice şi voi urma această practică în continuare.

Acest an pentru mine, probabil, este un an al provocărilor mari. Înţeleg bine ce efect are instabilitatea politică de la noi asupra intenţiei companiilor mari de a investi în Moldova. De asta, am anunţat clar că vom fi o echipă de tehnocraţi, care are misiunea de a aduce stabilitate în societate şi predictibilitate pentru investitori.

Precizez că, în spatele termenului investitori stă crearea locurilor de muncă stabile şi bine plătite aproape de casele oamenilor şi creşterea bunăstării.

De ce aţi acceptat funcţia de Prim-ministru?

Nu vreau să compun acum o legendă. Decizia am luat-o repede şi am decis repede, pentru că am o opinie asupra greşelilor care s-au făcut în guvernarea ţării. Ştiu cum trebuie de procedat astfel încât economia să primească un impuls puternic de modernizare, care să determine creşterea bunăstării oamenilor şi calităţii vieţii în toate raioanele Republicii Moldova. Cunosc bine problemele sociale şi economice, care, cu adevărat, ameninţă viitorul Republicii Moldova şi am viziune cum poate fi depăşită criza.

Am menţionat despre abordarea tehnocratică a actului de guvernare. Nu vom consuma nici un minut pe polemici politice, care au divizat profund societatea. Vom uni oamenii în jurul proiectelor de dezvoltare a ţării. Vom aduce investitori în fiecare raion al ţării şi vom aduce locurile de muncă aproape de casele oamenilor – asta e soluţia sustenabilă pentru dezvoltarea regională a Republicii Moldova.

Prefer să fiu în rândul celor care construiesc. Nu mă veţi vedea în rândul celor care doar vorbesc şi seamănă ură.

Cum v-aţi selectat echipa?

Sunt om matur, am un parcurs destul de lung în viaţă şi totdeauna am fost activ. De-a lungul timpului am cunoscut mulţi oameni bine educaţi şi activi, oameni care au în spate rezultate reale. Am apelat la acei oameni atunci când a venit timpul.

Criteriile de selectare, pe care le aplic, sunt aproape matematice. Capacitatea de a munci şi de a învăţa. Inspiraţia de a găsi soluţii în cele mai dificile situaţii. Încrederea în forţele proprii şi capacitatea de a atrage după sine alţi oameni buni. Am căutat lideri şi cred că am găsit. Fiecare dintre colegii mei a primit o sarcină complicată de a depăşi dispoziţiile pesimiste şi neîncrederea oamenilor faţă de instituţiile statului. Avem sarcina să convingem oamenii că putem schimba Moldova şi că viitorul familiilor lor în Moldova va fi unul bun.

Aveaţi programul de guvernare pregătit din timp? Vă întreb pentru că pentru mulţi a fost o surpriză viteza cu care l-aţi elaborat?

Orice program de acţiuni porneşte de la cunoaşterea problemelor, care trebuie tratate, şi de la setarea obiectivelor. Am menţionat mai sus: problemele le cunosc, le cunosc aspectul psiho-emoţional şi efectele materiale.

Iniţial a fost un program generalizat, ce conţinea un set de linii directorii pe care urma să se concentreze guvernul. Desfăşurarea am realizat-o timp de mai puţin de o lună, dar asta nu înseamnă că nu vom opera completări pe măsura necesităţii.

Obiectivele setate în program decurg din viziunea mea de dezvoltare economică şi socială a Republicii Moldova – viziune pe care am format-o de-a lungul anilor.

Precizez, Programul de Acţiuni al Guvernului, pe care l-am aprobat în decembrie, e extins până în anul 2023 şi am realizat modelări matematice ale evoluţiei economiei naţionale din perspectiva creşterii PIB-ului, investiţiilor publice în infrastructură, creşterii salariilor şi pensiilor, dar şi a altor parametri social-economici importanţi. Programul de acţiuni 2020-2023 şi parametrii economici aşteptaţi au menirea să creeze un mediu predictibil pentru investitori. Investitorii mari au nevoie de o înţelegere bună a intenţiilor Guvernului pe termen mediu, în special în materie de investiţii în infrastructură şi dezvoltare regională. Prin aceste investiţii se apreciază costul de gestionare a afacerii lor şi calitatea vieţii în ţară – factori ce permit aprecierea sustenabilităţii şi eficienţei investiţiilor.

Ce situaţie aţi găsit la momentul venirii în funcţie?

Am să vă răspund indirect. Situaţia preluată de noi e reflectată de dispoziţia socială. Încrederea în Guvern e la un nivel modest şi de vină pentru asta nu e numele Chicu. Problema nivelului redus de încredere faţă de Guvern provine din trecut. Noi ne-am propus „din trecut” să luăm doar lecţiile, în rest – să dedicăm tot timpul pentru planificarea acţiunilor şi determinarea executării lor. Pornim de la realităţi – oamenii nu cred în viitorul lor bun în Republica Moldova, de asta mulţi aleg să plece din ţară. În mod special, pleacă tinerii. Polemicile politice agresive nu adaugă încredere în sufletele lor. Ăsta e unul dintre obiectivele noastre prioritare. Să pornim proiecte ce vor schimba pesimismul în optimism. Să transformăm neîncrederea în încredere – încredere că viitorul Moldovei va fi frumos şi noi îl vom construi împreună. Deja am început să-l construim.

Care au fost primele Dvs. acţiuni în funcţia de Prim-ministru?

Preluarea mandatului de guvernare este în sine o acţiune. Doar că foarte largă. Împreună cu echipa de miniştri, am iniţiat un proces de analiză a situaţiei şi de inventariere a problemelor ca să setăm corect priorităţile. Primele preocupări în funcţia de Premier sunt legate de cadre. În toate ministerele există un deficit acut de specialişti. Mulţi specialişti au fost alungaţi în ultimele luni. Colegii mei sunt foarte concentraţi acum pe identificarea specialiştilor şi oamenilor care sunt gata să înveţe şi să preia responsabilităţi mari.

Noi ne propunem să realizăm proiecte mari de modernizare a infrastructurii, să iniţiem negocieri cu investitorii şi să dezvoltăm platforme industriale în toate raioanele ţării şi multe alte iniţiative, iar pentru asta avem nevoie de specialişti.

Ce provocări aveţi acum în faţă?

Cred că, cea mai mare provocare e să convingem oamenii că Guvernul lucrează exclusiv pentru a moderniza ţara şi a creşte bunăstarea societăţii. Excesul războaielor politice, desfăşurate pe parcursul ultimilor ani, au compromis încrederea oamenilor în instituţiile statului.

Plecarea masivă a oamenilor din ţară este o urmare a modului în care ţara a fost guvernată, acest fapt trebuie simplu recunoscut. Programul de Acţiuni al echipei noastre are misiunea să determine schimbarea neîncrederii în încredere. Încă o provocare mare este să reuşim să executăm toate proiectele naţionale bugetate. Este un volum foarte mare de lucrări şi ne aşteptăm să avem insuficienţă de forţă de muncă şi de tehnică. Dar vom face faţă. O altă provocare este să reuşim să convingem investitorii să vină masiv în Moldova. Când spun masiv, am în vedere investiţii în toate raioanele ţării.

Ce planuri pe termen scurt, mediu şi lung aveţi?

Planurile noastre sunt publice. Perspectiva în care noi gândim la această etapă este anul 2023. Estimările noastre arată că în 2023 putem determina o creştere a PIB-ului de 8,3%, iar pentru perioada 2020-2023 – o creştere totală a PIB-ului de circa 25%.

Investiţiile publice în infrastructură, în această perioadă, vor fi de circa 54 miliarde de lei. Aceşti bani vor merge în construcţia drumurilor, modernizarea infrastructurii energetice, construcţia reţelelor de apeduct şi canalizare, modernizarea căilor ferate şi alte obiecte. Toate aceste investiţii vor determina o creştere esenţială a calităţii vieţii pe toată suprafaţa ţării. De asemenea, respectivele investiţii vor fi un semnal convingător pentru investitori să construiască uzine în toată ţară, pentru că vor exista toate componentele pentru dezvoltarea industriilor: terenuri, căi de comunicare, alimentare cu energie, sisteme de alimentare cu apă şi canalizare şi oameni care vor să muncească.

Fiecare acţiune a Guvernului de azi va determina creşterea economiei şi a bunăstării sociale de mâine, la fel şi fiecare zi de inacţiune ne va ţine în lista ţărilor sărace. De asta, alegerea noastră este să acţionăm.

Almanah Politic 2019

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...