[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Februarie 2020 06:00

(INTERVIU) Alexandru Jizdan: Sunt optimist în privința viitorului statului nostru

Interviu cu Alexandru Jizdan, Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică pentru Almanah Politic 2019.

Dle. Jizdan, în 2019 aţi încheiat mandatul de ministru al Afacerilor Interne. Cum a fost acest mandat?

Cu siguranţă, nu a fost un mandat uşor – acest lucru îl pot afirma cu certitudine. Am avut obiective clar stabilite şi am mers consecvent spre realizarea lor. Dar nu ar fi corect să vin cu careva aprecieri în privinţa propriei activităţi sau echipei pe care am condus-o în această perioadă. Despre eficienţa activităţilor demnitarilor ar trebui să vorbească oamenii simpli. Ministerul Afacerilor Interne produce securitate, iar cum s-a resimţit asta în societate, în perioada mandatului meu, urmează să întrebăm oamenii.

Totuşi, voi insista şi vă voi întreba: În ce măsură aţi reuşit să promovaţi tot ceea ce aţi avut planificat la cârma MAI?

Sunt genul de om care niciodată nu este satisfăcut de rezultate. Aceasta nu înseamnă că nu sunt bune. Pur şi simplu, consider că, loc de mai bine tot timpul există. Totodată, nu pot să nu remarc că am avut noroc de o echipă bună, care a lucrat productiv şi cred că este un motiv în plus să le mulţumesc colegilor. Împreună am demarat şi implementat proiecte importante. De aceea, mi-aş dori ca la Minister să fie continuitate. Sunt unele proiecte bune, demarate anterior, care merită să fie finalizate.

Aveţi careva regrete legate de activitatea în funcţia de ministru?

În timp ai posibilitatea de a analiza activitatea ta post-factum şi, desigur, crezi că se putea altfel de procedat, poate mai eficient. Colegii din poliţie au inventat un termen, pe care l-am preluat şi eu. Se numeşte ,,secunda a doua”. Nu întotdeauna ai timpul pe care ţi-l doreşti pentru a adopta decizii. Uneori viaţa are turaţii care impun acţiuni ce reies din ceea ce vezi şi simţi. Acesta e un răspuns mai larg, dar cel scurt ar fi: nu am regrete.

Ce v-a determinat să candidaţi la un mandat de deputat într-o circumscripţie uninominală?

Mereu mi-am dorit o schimbare. De-a lungul anilor, politicienii din ţara noastră au promis foarte multe, dar nu întotdeauna s-au ţinut de cuvânt. În mediul militarilor este un pic altfel. Posibil această dorinţă de a schimba lucrurile m-a determinat să merg în politică.

În ce relaţii sunteţi cu alegătorii din circumscripţia Dvs.?

Mie nu-mi place termenul ,,alegători”. Ei sunt oamenii pe care-i cunoşteam, iar drumurile şi sutele de întrevederi ne-au apropiat şi mai mult. Niciodată nu am ezitat să spun că sunt născut în s. Geamăna, Anenii Noi. Băştinaşii m-au susţinut în alegeri, acum e rândul meu să nu-i dezamăgesc.

Tot în acest an aţi mai făcut un pas important – aţi devenit secretar general al PDM. Ce înseamnă această funcţie pentru Dvs.? 

Atunci când mi s-a propus această funcţie, recunosc faptul că încă nu conştientizam pe deplin ce presupune activitatea secretarului general. Partidul Democrat era într-o situaţie dificilă şi asta m-a determinat să accept respectiva provocare. Acest lucru mi-a permis să cunosc oamenii echipei noastre, iar când spun echipă, ştiu ce zic.

Funcţia de secretar general presupune o responsabilitate enormă şi mă voi strădui şi în continuare să fiu la nivelul aşteptărilor colegilor mei.

Recent aţi devenit Preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică. Ce planuri aveţi în această funcţie?

Domeniul de responsabilitate al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică îmi este bine cunoscut. Parcă am revenit acasă. Conflictul îngheţat din Transnistria, războiul hibrid, propaganda, criminalitatea organizată, terorismul, combaterea traficului ilicit de droguri – sunt domenii pe care le-am gestionat de-a lungul carierei mele la MAI şi SIS. Voi depune efort maxim pentru a face faţă activităţii la cârma acestei Comisii.

Ce aşteptări aveţi de la 2020?

Aşteptările mele ţin nu doar de anul 2020. Republica Moldova are nevoie de stabilitate şi asta îmi doresc de la anii viitori. Numai în astfel de condiţii vom avea investiţii.

Sunt optimist în privinţa viitorului statului nostru, doar că toţi ar trebui să înţeleagă că acesta depinde de noi, de modul de a gândi şi de a acţiona.

Almanah Politic – 2019

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...