[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Februarie 2020 07:00

(INTERVIU) Pavel Filip: Nu poate exista în RM o guvernare fără PD, care asigură echilibrul. Am văzut cu toții ce eșec a fost o guvernare nefirească între 2 partide diametral opuse

Pavel Filip, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), într-un interviu acordat portalului TRIBUNA, a vorbit despre actuala situație politică din Republica Moldova, despre scenariul privind crearea unei coaliții cu PSRM, prioritățile PDM, dar și despre viitoarele alegeri prezidențiale.

TRIBUNA: Dle Președinte, cum calificați situația politică la început de an?

PAVEL FILIP: Cred că toată țara este acum în expectativă. În ultimele luni lucrurile s-au mișcat cu o viteză prea mare. Cred că oamenii se simt acum ca după o tornadă, care, pur și simplu, le-a spulberat speranțele și i-a lăsat dezamăgiți. Cred că mulți încearcă să-și revină și să-și recalibreze prioritățile. Așteptările sunt mari de la noul Guvern. Foștii guvernanți încearcă cu greu să-și justifice eșecurile. Nu este simplu pentru nimeni, dar cel mai greu e pentru oameni.

T.: Ce priorități are PDM pentru 2020?

P.F.: Pentru noi sunt importante, în primul rând, interesele cetățenilor. De aceea, chiar dacă nu suntem la guvernare, vom urmări ca prioritățile și proiectele pentru oameni să fie realizate. Am obținut ca programele lansate de noi și care s-au bucurat de succes să fie continuate de actualul Guvern. Atât „Drumuri Bune”, cât și „Prima Casă”, „Un doctor pentru tine” sau ajutoarele de Crăciun au fost menținute, iar oamenii au beneficiat de rezultate concrete. Vom monitoriza aceste proiecte și în continuare și vom veni și cu proiecte noi în Parlament, unde avem a doua fracțiune ca mărime.

Pentru PDM, desigur, după această perioadă complicată, o prioritate rămâne și procesul de revigorare, resetare, regândire a echipei noastre. Discutăm, analizăm, vorbim deschis despre greșeli și succese și sunt sigur că vom reuși să schimbăm anumite lucruri care nu ne plăceau și să transformăm partidul într-o formațiune politică autentică, pro-europeană de orientare socială. Am încredere că în prima parte a anului vom reuși să definitivăm acest proces.

T.: În ultimul timp, se fac diverse declarații despre o posibilă coaliție a PDM cu PSRM. Pe cât de real este astfel de scenariu?

P.F.: Noi ne-am dat votul pentru Guvern în luna noiembrie pentru că, în prag de iarnă, țara avea nevoie de guvernare, pentru că Guvernul acesta format din foștii noștri colegi ne-a promis că va continua proiectele noastre pentru oameni și va menține cursul de integrare europeană. Nu suntem într-o coaliție, iar susținerea noastră este discutată pentru fiecare proiect în parte. Nu discutăm acum despre o posibilă coaliție.

T.: În genere, în ce relații este la moment PDM cu PSRM?

P.F.: Discutăm desigur, periodic, evoluția pe anumite programe sociale și economice pe care le-am lansat noi. Cei care au muncit la aceste proiecte se regăsesc o parte – în noul Guvern, cealaltă – în echipa noastră. Avem profesioniști și oameni dedicați, care, cu siguranță, pot aduce plus valoare activităților Executivului. Nu suntem la guvernare, dar, pentru că ne-am dat votul pentru acest Guvern, desigur, că o parte de responsabilitate ne revine și nouă. De aceea, este firesc să discutăm ca să vedem dacă în continuare condițiile noastre legate de integrare europeană, programe sociale și integritate teritorială sunt respectate.

T.: Poate deveni PDM buturuga care sa răstoarne carul PSRM? Mă refer la o eventuală coaliție a PDM cu PAS si PDA.

P.F.: Noi nu gândim niciodată în termeni de „răsturnare”, „distrugere”, „demantelare”. Acestea sunt cuvinte din vocabularul altor partide. Noi credem că trebuie să construim, nu să distrugem sau să răsturnăm. Noi nu am avut niciodată ca doctrină de partid să fim ÎMPOTRIVA cuiva, noi am fost și suntem PENTRU. Pentru oameni, pentru Moldova. Cât despre o eventuală coaliție, nu noi suntem cei care am trântit ușa. Fiind formațiune de centru-dreapta, noi mereu am fost deschiși pentru comunicare cu toate partidele. Am spus asta în repetate rânduri, inclusiv în Parlament, atunci când dl Diacov a făcut acel apropo cu „Love story”. PAS și PPDA au dat public indicații membrilor lor de partid să facă alianțe în teritoriu cu oricine, numai nu cu PD. În continuare, cu fiecare ocazie reprezentanții acestor partide aruncă acuzații gratuite la adresa PD și membrilor noștri și încearcă să ne indice cine ar trebui și cine nu să facă parte din partid. Din păcate, aceste formațiuni au reușit să adune foarte multă ură din partea electoratului PD și, cred că, acest lucru ar trebui să le dea de gândit în perspectivă. Nu poate exista în Republica Moldova o guvernare fără PD, care asigură echilibrul pe scena politică. Am văzut cu toții ce eșec a fost o guvernare nefirească între 2 partide diametral opuse.

T.: Se aud voci care spun că, concomitent cu alegerile prezidențiale, ar putea avea loc si alegeri parlamentare anticipate. Pe cât de posibil este acest lucru?

P.F.: Nu cred că după tumultosul an 2019 cineva își dorește alegeri anticipate. Mă refer, în primul rând, la cetățeni, desigur. A fost o perioadă foarte agitată. Și oamenii, și economia, și investițiile, toate au nevoie de stabilitate și liniște.

T.: Pe cât de pregătit este PDM de eventuale alegeri parlamentare anticipate? Ați reușit sa duceți la bun sfârșit procesul de resetare a partidului, demarat după plecarea de la putere?

P.F.: Alegerile locale (care s-au desfășurat în condiții dramatice pentru PDM, cu presiuni și abuzuri din partea partidelor de la guvernare) au demonstrat că Partidul Democrat nu este partidul unui singur om, este partidul unor oameni puternici și muncitori. Am demonstrat asta. Am obținut cel mai mare număr de primari, avem președinți și vicepreședinți de raioane. Acest rezultat ne-a convins că suntem puternici și suntem pregătiți pentru orice exercițiu. Desigur, suntem încă în proces de definitivare a resetării partidului, proces care va trebui apoi implementat și îmi doresc foarte mult să-l văd realizat.

T.: Ce strategie veți avea în alegerile prezidențiale?

P.F.: Deocamdată Partidul Democrat este concentrat pe schimbările în interiorul formațiunii. După ce vom avea finalizat procesul de resetare, vom discuta ce facem mai departe. Încă nu am avut o discuție la acest subiect cu echipa.

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...