[ X ]
[ X ]
Important25 Ianuarie 2020 08:00

(INTERVIU) Cornel Ciurea: Mă aștept să văd o alianță oficializată în Parlament

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Cornel Ciurea a vorbit despre situația politică actuală din țară, scenariile ce ne așteaptă în 2020, alegerile parlamentare noi și cele prezidențiale, consolidarea unioniștilor, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Ciurea, având în vedere că suntem la început de an, în opinia dvs., la ce scenarii să ne așteptăm în 2020?

C.C.: Din punct de vedere ideologic, observăm în ultimul timp o confruntare între elitele locale, reprezentate de PDM și PSRM, care urmăresc o consolidare a unei guvernări suverane (cu concesiile de rigoare făcute factorilor externi), și încercările partidelor de dreapta, adepte a unei integrări forțate a țării noastre în spațiul occidental de a readuce Moldova pe făgașul unei integrări euroatlantice (chiar dacă acest vector s-a cam rupt în două – SUA și UE). Această dispută va continua și în anul 2020. După o scurtă ascensiune a forțelor de dreapta, sprijinite de partenerii de peste hotare, ele înregistrează astăzi un recul. Astfel încât putem prognoza pentru anul 2020 o consolidare a tendințelor suveraniste, întruchipate prin apropierea dintre PSRM și PDM. Această tendință pare să fie una dominantă. În replică, partidele de dreapta sunt obligate să încerce o revizuire a propriilor strategii, ceea ce implică o tentativă de stabilire de contacte cu „veriga slabă” – PDM – în vederea revenirii la vârful puterii. Pentru a atinge acest obiectiv, dreapta moldovenească are nevoie de un puternic sprijin din partea țărilor occidentale. Astfel, putem prognostica și creșterea influențelor de peste hotare asupra țării noastre.

T.: Cum ați descrie situația politică actuală din țară?

C.C.: Aș caracteriza-o ca o revenire lentă la stabilitate după o perioadă de turbulențe acute provocate după alegerile parlamentare din februarie, anul trecut, proces care a culminat cu evenimentele din iunie și care a intrat în declin în noiembrie. Viața noastră politică este de mult caracterizată ca fiind o alternanță permanentă între nevoia de ordine și stabilitate – pe de o parte, și exercițiul de reforme și modernizare, ghidat de obsesia lichidării decalajelor față de lumea occidentală – pe de altă parte. E o dinamică care ne va marca încă mult timp. Trăim în continuare sub imperiul a câtorva mituri „fundamentale” –„furtul miliardului”, „stat capturat”, „oligarhie coruptă”. Sunt mituri nu pentru că ar fi în totalitate false, ci pentru că am construit o întreagă imagistică în jurul acestor concepte, ce ne servesc drept repere în descrierea realității. Atâta timp cât va exista această discrepanță între elitele care ne conduc și discursul predominant despre aceste elite, profund ostil menținerii lor la putere, vom avea această instabilitate, vom fi manevrabili și vulnerabili.

T.: Enumerați trei evenimente politice, care, în opinia dvs., ar putea marca anul 2020?

C.C.: Două evenimente sunt deja programate – alegerile din circumscripția Hâncești din martie și alegerile prezidențiale din noiembrie. Al treilea eveniment ar putea fi așa-numita „lebăda neagră”, adică o turnură neașteptată și neanticipată, care schimbă radical tabloul general. De exemplu, o alianță dintre Blocul ACUM și PDM, adoptarea unui plan de reintegrare cu Transnistria sau o revenire a lui Plahotniuc în țară. Dar nu cred că se vor produce aceste evenimente. „Lebăda neagră” e lebădă neagră tocmai pentru că nu poate fi prezisă.

T.: Ce șanse dați Mișcării Politice „UNIREA” de a se afirma, dar și cât credeți că ar putea să se mențină unite acele partide?

C.C.: Cred că egoismul politic îi obligă să stea uniți. E un egoism sănătos. Înțeleg că ei acceptă să fie conduși de Dorin Chirtoacă care dă dovadă în ultimul timp de mult dinamism. Alegerile din Hâncești vor arăta dacă se pot bizui pe el. Dacă și la Hâncești va lua în jur de 10%, atunci vom putea spune că polul unionist începe să se consolideze.

T.: Ce credeți despre noile schimbări din Partidul Unității Naționale: Octavian Țîcu – președinte, aderarea lui Vlad Țurcanu, retragerea fostei conduceri?

C.C.: PUN-ul în formatul actual mi se pare o apariție bizară. Vlad Țurcanu a făcut un salt acrobatic din PPR spre PUN și nu cred că asemenea tumbe și piruete e ceea ce dorește electoratul unionist. Nici Țîcu deocamdată nu inspiră încredere – are gesturi deseori inexplicabile (de exemplu, brânciul dat lui Dorin Chirtoacă). Cred, totuși, că partidul acesta va fi susținut plenar de București pentru că, se pare, Țîcu are trecere mai multă acolo decât Chirtoacă. Și asta mi se pare inexplicabil. Probabil și cei de peste Prut sunt în căutare de fețe noi doar că interesele lor nu neapărat trebuie să coincidă cu gusturile celor de aici.

T.: În spațiul public circulă diverse zvonuri privind lansarea unor noi proiecte politice atât de stânga, cât și de dreapta. În opinia dvs., mai este loc de noi partide, dar și prin ce ar putea ieși ele în evidență? 

C.C.: Anul trecut au apărut (sau reapărut) destule partide, astfel încât eșichierul politic este full. Sunt convins că dreapta europeană are nevoie de un nou lider. Gestul apolitic și chiar isteric al Maiei Sandu de a abandona puterea în noiembrie anul trecut a cătrănit multă lume. În același timp, nu cred că anul acesta Maia Sandu ar putea fi marginalizată de cineva, chiar dacă Platforma DA nu acceptă liderismul ei. Nici Andrei Năstase nu poate să-i ia locul. Ar fi frumos dacă dreapta ar putea produce un nou lider printr-o gestație naturală, fără ca el să fie clonat de cineva din afară. Avem nevoie de o dreaptă pro-europeană, dar, în același timp, națională, care găsește un echilibru între interesele străine și cele statale.

T.: În opinia dvs., ce partid are șanse de a prelua mandatul de deputat la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 în circumscripția uninominală nr. 38, municipiul Hâncești?

C.C.: Cred că, candidatul socialist este cel mai bine poziționat. Dar pornesc de la ipoteza că liderii locali vor face jocul socialiștilor. În caz contrar, șansele PDM sau ai dreptei sunt la fel de mari. Totuși, dreapta este fragmentată, iar ACUM a înaintat un candidat suboptim, recunoscând oarecum că nu prea are șanse. Comentatorii dreptei deseori spun că alegerile acestea nu sunt importante. Și asta este o dovadă că dreapta pro-europeană și-a recunoscut practic înfrângerea înainte de luptă. Va fi o minune în cazul în care candidatul lor va face o figură bună.

T.: Se mai zvonește că în interiorul PDM există o rivalitate și ar putea partidul să fie împărțit în două. Cum comentați, admiteți asemenea scenariu?

C.C.: Acest scenariu nu poate fi exclus. Din această cauză PDM trebuie cât mai rapid să se integreze în structurile puterii pentru a diminua pericolul scindării – la guvernare nu mai contează de ce culoare politică ești. PDM rămâne o verigă slabă a politicii moldovenești cu un rol semnificativ. Plecarea lui Plahotniuc va mai fi resimțită mult timp ceea ce va afecta partidul.

T.: La ce să ne așteptăm în perioada imediat următoare?

C.C.: Sunt atent la procesele ce au loc în Parlament. Mă aștept să văd o alianță oficializată în Parlament. Eu cred că de o consolidare a puterii e chiar nevoie.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...