[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important12 Ianuarie 2020 14:00

Omul Săptămânii - Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate

După ce weekendul trecut Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a desfășurat ședința Consiliului Politic Național, unde au fost aprobate mai multe modificări la Statutul formațiunii, în această săptămână formațiunea în frunte cu Maia Sandu a fost destul de activă.

Chiar de la începutul săptămânii a solicitat Guvernului Republicii Moldova publicarea documentelor privind scumpirea biletelor la călătoriile interurbane, precum și prezența ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, în plenul Parlamentului.

Ulterior, Maia Sandu a anunțat că, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) vine cu un proiect de lege ce va asigura ca bunurile și obiectele de importanță pentru securitatea statului să nu ajungă în mâinile unor oligarhi. „Acest proiect prevede ca întreprinderile, obiectele, domeniile de importanță strategică pentru Republica Moldova să fie protejate de investiții dubioase și eventuali proprietari dubioși. Mă refer special la obiecte cum ar fi – Aeroportul Chișinău, Moldtelecom, la protecția datelor și stocarea datelor, transportul feroviar și multe altele care sunt importante pentru securitatea Republicii Moldova. Noi propunem niște modificări care să impună anumite restricții pentru asemenea tranzacții”, a declarat Maia Sandu.

Tot în această săptămână, partidul pe care-l conduce Maia Sandu a bătut alarma și vizavi de dispariția unui cetățean al RM, dar și a venit cu mai multe solicitări în acest sens.

TRIBUNA precizează: Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972. A absolvit facultatea Management a Academiei de Studii Economice, a făcut masteratul în relaţii internaţionale la Academia de Administrare Publică şi masteratul în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government. A ocupat următoarele funcţii: 1994 – 1998 – Consultant, şef adjunct de direcţie, Ministerul Economiei al Republicii Moldova; 1998 – 2005 – Economist, Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău; 2005 – 2006 – Director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova; 2007   – Coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Moldova; 2007 – 2009 – Consultant pe reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului Republicii Moldova; 2010 – 2012 – Consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale, Washington DC, SUA. În 2012, a devenit ministru al Educaţiei, funcţie pe care a exercitat-o în Guvernele Filat-II, Leancă şi Gaburici pînă în iulie 2015. La finele lui 2015, împreună cu un grup de susţinători, a lansat iniţiativa de constituire a Partidului „Acţiune şi Solidaritate”. În mai 2016, a avut loc Congresul de constituire a acestui partid, ea devenind liderul lui. La alegerile din 30 octombrie 2016, a participat în calitate de candidat al forţelor pro-europene la funcţia de Preşedinte al RM. A trecut în turul doi, unde a fost învinsă de Igor Dodon. La alegerile din data de 24 februarie 2019 a obţinut un mandat de deputat în Parlament, iar pe data de 8 iunie 2019 a devenit Prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până la data de 14 noiembrie 2019.

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...