[ X ]
[ X ]
Exclusiv8 Ianuarie 2020 06:00

Trei scenarii politice pentru anul 2020, în opinia unui politolog! 

Politologul Dionis Cenușă susține că, pentru anul 2020, pot fi prognozate trei scenarii majore, care vor depinde nu doar de mișcările factorilor interni. Declarația a fost făcută pentru TRIBUNA.

„Primul scenariu presupune fortificarea socialiștilor și a lui Igor Dodon înainte de alegerile prezidențiale. Acest lucru va rezulta într-o mobilizare a opoziției în favoarea candidaturii Maiei Sandu. Votanții din diasporă vor conta într-o proporție semnificativă. Dacă Igor Dodon obține victorie, atunci vor urma proteste post-electorale, intensificate de acuzațiile de falsificare a alegerilor în țară, inclusiv cu aluzii la votarea de către diaspora din Rusia.

Al doilea scenariu poate include negocieri politice eficiente dintre Maia Sandu și liderii democraților, în vederea răsturnării guvernului lui Chicu, cu scopul de a provoca alegeri anticipate, concomitent cu cele prezidențiale. Participarea democraților la un asemenea scenariu ar însemna că aceștia trebuie să accepte ideea de a pierde 2/3 din mandate și voturi, care vor fi inevitabil distribuite între PAS și forțele de stânga noi și vechi. Acest scenariu nu presupune în mod obligatoriu victoria Maiei Sandu la prezidențiale, ci din contra – un vot de sprijin pentru socialiști și Dodon, mai ales dacă în lunile relațiile active cu Rusia, Turcia și alte state vor produce anumite efecte economice și impact politic-mediatic. Cel de-al treilea scenariu favorizează forțele politice care se asociază cu UE, în frunte cu Maia Sandu. Acest lucru se poate întâmpla dacă echipa lui Sandu stabilește parteneriate politice pe intern și devine mai degrabă pragmatică, decât populistă. Cooperarea cu democrații și cu forțele unioniste pot reprezenta atât avantaje, cât și costuri, deoarece socialiștii vor folosi orice “mariaje politice” pentru a reduce șansele electorale ale Maiei Sandu. Potrivit acestui scenariu, victoria Maiei Sandu va depinde de voturile moldovenilor emigranți și a celor din diasporă, dar și de eficacitatea coagulării votului din interiorul țării, unde există un anumit potențial datorită rezultatelor alegerilor locale”, a enumerat Cenușă.

Potrivit lui, avansarea oricărui dintre cele trei scenarii sau nuanțarea unui scenariu nou, combinând elementele dintre cele trei meționate, va avea la bază câteva variabile-cheie – beneficiile materiale din relațiile cu Rusia, accesul la finanțarea externă și condiționalitatea europeană și performanța propriu-zisă a Guvernului lui Chicu.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...