[ X ]
[ X ]
Exclusiv3 Ianuarie 2020 16:00

„Totaluri 2019 – Așteptări 2020”! Arina Spătaru: Anul 2020, cred că, va fi anul consolidării și al dezvoltării

Deputata fracțiunii parlamentare a „Blocului ACUM Platforma DA”, Arina Spătaru, este noua protagonistă a proiectului TRIBUNA – „Totaluri 2019 – Așteptări 2020”. Astfel, ea a făcut totalurile anului 2019, dar și a dezvăluit care sunt planurile pentru noul an.

„Anul 2019 a fost anul speranței și al înnoirii: O nouă clasă politică; Noi parlamentari; Un nou Guvern; Noi primari și consilieri; Noi proiecte; Noi aspirații! Alături de cei 25 de deputați din Blocul ACUM, în data de 8 iunie 2019, fiind susținuți de marea majoritate a cetățenilor țării noastre, am obținut majoritatea parlamentară și printr-un vot situativ și am dat jos regimul oligarhic. Astfel, Republica Moldova a obținut o victorie zdrobitoare asupra sistemului corupt, care a supus o întreagă țară. Tot în aceeași zi, am votat un Guvern pro european, care a condus țara promovând interesele oamenilor, care s-a dovedit a fi cel mai reformator de la independență și care a primit înalta apreciere a partenerilor noștri externi”, a precizat deputata.

Referindu-se la cum a fost anul 2019, pentru ea, personal, Arina Spătaru a menționat: „După o perioadă scurtă de consolidare a noii guvernări, am fost aleasă membră a comisiei parlamentare pentru administrație publică, unde îmi exercit activitatea până în prezent. În ziua de 3 iulie 2019, am înregistrat în Parlamentul R. Moldova Proiectul de Lege nr. 100 privind Statutul mun. Bălți. Pentru că suntem al doilea municipiu după numărul locuitorilor și ne aflăm pe locul II în calitate de contribuabili la bugetul de stat, consider că autoritatea publică centrală a acordat puțină atenție și foarte puține resurse financiare pentru o dezvoltare durabilă a mun. Bălți. Iată de ce, pe lângă alte articole ce prevăd consolidarea autorității publice locale, am solicitat în Proiectul de Lege privind Statutul mun. Bălți o majorare a bugetului local, ce ar oferi autonomie financiară și o viziune clară de dezvoltare a municipiului. Din 1 octombrie 2019, alături de colegii mei din Platforma DA, Alexandru Slusari și Igor Munteanu, am promovat proiectul nr. 214 de modificare a legii finanțelor publice, unde am solicitat mărirea bugetelor locale a tuturor unităților administrativ teritoriale și anume:

  • Pentru bugetele satelor și comunelor – 100% din volumul total de impozitele persoanelor fizice colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective;
  • Pentru bugetul mun. Bălți – 50% din volumul total colectat pe teritoriul municipiului Bălți;
  • Transferurile cu destinație generală să fie efectuate din fondul de susținere financiară și să conțină 10% din impozitul pe veniturile persoanelor juridice.

Astfel, din anul 2020, toate localitățile din R. Moldova vor avea bugete locale mai mari.

La fel la realizări pot atribui și succesele campaniilor de binefacere, inițiate de mine și comunitatea femeilor din Bălți pe care o reprezint, orientate spre solidaritate, mobilizare și implicare:

–         Târgul de Florii, organizat în aprilie 2019 împreună cu un grup de părinți cu copii cu autism, care a pus bazele unei asociații imperios de necesare pentru bălțeni. Mă bucur enorm că la finele anului Asociația Hope Autism a fost înregistrată oficial, cu un sediu și cu un plan de acțiuni bine definit;

–         Al doilea proiect de binefacere – Magia din Cutia pentru Pantofi, a obținut în toamna anului 2019 titlul de istorie de succes la feminin și inclus în antologia istoriilor de succes din 2019 în RM. Pe lângă acest fapt, magia a devenit un proiect în acțiune și de durată. Mă bucur să aducem bucurii familiilor cu copii cu nevoi educaționale speciale”.

Arina Spătaru a mai spus că, din nereușite poate menționa faptul că n-a găsit argumente pentru a o convinge pe Maia Sandu să cedeze în fața asumării. „Exact cum n-am putut să-mi conving conducerea partidului că era necesar sa oferim oamenilor din teritoriu un instrument clar de identificare a candidaților unici în alegerile locale din octombrie 2019 și trebuie să susținem oamenii noștri în teritoriu, să-i ajutăm și să le oferim posibilitatea tuturor celor demni să participe în procese elective”, a enumerat deputata.

În context, Arina Spătaru a dezvăluit care sunt planurile pentru anul 2020. „Anul 2020, cred că, va fi anul consolidării și al dezvoltării. În Legislativ, planific să promovez în continuare Proiectul de Lege privind Statutul mun. Bălți și inițiative pentru susținerea familiei, a producătorului autohton și a micului business. Și desigur, alături de colegii mei din Comisia pentru administrare publică, vom purcede la legea privind reforma administrativ-teritorială. Îmi propun să fiu cât mai prezentă lângă cetățeni și să lupt în continuare pentru drepturile lor și să promovez interesele lor”, a conchis ea.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...