[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv14 Decembrie 2019 06:00

(ACUM UN AN) Demisii şi numiri în funcţii la Parlament

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 14 decembrie 2018.

Andrian Candu la conferința de totalizare a proiectului UE şi CE

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a participat la conferința de totalizare a proiectului comun al Uniunii Europene şi Consiliului Europei „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”, găzduită de Parlamentul Republicii Moldova.

Valeriu Nani a părăsit PL

Vicepreședintele Organizației Tineret al Partidului Liberal (PL) din sectorul Ciocana al capitalei, Valeriu Nani, a anunțat că părăsește formațiunea.

Cheltuielile pentru referendum – aprobate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019, în sumă de 10 milioane 162 mii 660 lei.

Demisii şi numiri în funcţii la Parlament

În ultima ședință, Parlamentul a acceptat mai multe cereri de demisii, dar și numiri în funcții. La propunerea președintelui Curții de Conturi a Republicii Moldova, Parlamentul a aprobat candidatura lui Viorel Chetraru în funcția de vicepreședinte și membru al CCRM, în baza concursului organizat. Viorel Chetraru a dat jurământul. Totodată, Parlamentul a confirmat în funcție trei membri noi ai Consiliului Audiovizualului: Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru, care au dat jurământul. De asemenea, Parlamentul l-a numit pe Victor Lașcov în funcția de director adjunct al CNA. A fost votată şi încetarea mandatelor a trei directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în baza cererilor de demisie – Tudor Copaci, Sergiu Ciobanu, Octavian Lungu, din data de 1 martie 2019. Totodată, deputata democrată, Raisa Apolschi, a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Parlamentului. În context, au dat jurământul judecătorii Raisa Apolschi, dar și cei desemnați de CSM și Guvernul RM, Corneliu Gurin şi Artur Reșetnicov. De asemenea, Parlamentul a acceptat demisia deputatului Marcel Răducan, care fusese numit anterior președinte al Consiliului Concurenței.

Sesiunea parlamentară – încheiată oficial

Parlamentul a votat proiectul de hotărâre privind încheierea sesiunii a II-a ordinară din 2018, cunoscută ca sesiunea de toamnă-iarnă.

Raportul Premierului

Premierul Pavel Filip a ținut un discurs în fața deputaților, privind implementarea programului de activitate al Guvernului în perioada 2016-2018. Raportul Premierului a fost boicotat de toate fracţiunile de opoziţie, care au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului.

Sesizările PAS

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus două sesizări către organele de drept, în care a reclamat comiterea de către demnitari și membri ai Partidului Democrat a infracțiunii prevăzute la art.1811 din Codul penal al Republicii Moldova – coruperea alegătorilor.

Experţii NDI la Preşedinţie 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu misiunea de experți internaționali ai Institutului Național Democratic (NDI), care se afla în Moldova cu o vizită de evaluare a mediului politic în legătură cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Veaceslav Platon condamnat la 25 de ani de închisoare

Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 25 de ani de închisoare în dosarul în care ex-deputatul era învinuit de tentativă de escrocherie și corupere a mascaților „Pantera”.

Arestul lui Gheorghe Petic – prelungit

Mandatul de arestare pe numele șefului Organizației teritoriale Ungheni a Platformei DA, Gheorghe Petic, a fost prelungit cu încă 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Orhei.

Sursa: Almanah politic – 2018

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...