[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important12 Decembrie 2019 06:30

Dezvăluiri privind noul partid – „Congresul Civic”: La început aveam o listă cu aproximativ 30 de nume, apoi… unii dintre prietenii noștri au refuzat

Fondatorul Partidului Acțiunii Colective – „Congresul civic”, Zurab Todua, ex-deputat, a dezvăluit cum a început totul, dar și prin ce dezamăgiri au trecut în constituirea noii formațiuni politice.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe o rețea de socializare, Zurab Todua a scris că, prima discuție a fost cu Mark Tkaciuc și Iurie Muntean.

„Când noi – Mark Tkachuk, Iurie Muntean și cu mine – ne-am adunat în iulie la Biblioteca în numele lui Mark Blok la prima noastră întâlnire a grupului de inițiativă, și pe o bucată de hârtie am început să scriem numele persoanelor pe care ne putem baza, am obținut o listă de aproximativ 30 de nume. Apoi s-a dovedit (spre dezamăgirea noastră) că a scăzut aproape la jumătate. Unii dintre prietenii și susținătorii noștri au refuzat. Din diverse motive: cineva se pregătea pentru alegerile locale, cineva nu voia să piardă un loc de muncă profitabil, cineva avea alte planuri și calcule… Dar, pe bună dreptate, se spune: „Locul sfânt nu rămâne gol”. Sunt oameni noi. Și încă ce oameni! Susținătorii noștri (oamenii care gândesc la fel) sunt un subiect aparte. În procesul de organizare a colectării de semnături, am redescoperit țara. Și alături de asta, oameni noi. Mulți dintre ei ne-au găsit singuri”, a povestit ex-deputatul.

Potrivit lui, nu se poate spune că procesul a fost unul lin, că nu au fost probleme.

„Au fost și nu puține. Uneori, a fost foarte dificil să reziști privirilor tăioase și iscoditoare ale celor care veneau la întâlniri. S-a întâmplat ca de mai multe ori, la întoarcere, în mașină, să recunoaștem reciproc – astăzi nu a funcționat, nu am găsit cuvintele potrivite. Nu se poate însă transmite în cuvinte încântarea care ne copleșea, pe noi, oameni cu experiență, după întâlnirile în care totul funcționa. Vârsta medie a membrilor Partidului Congresului Civic este de 40 de ani. De regulă, aceștia sunt persoane cu realizări în domeniile în care funcționează, bine închegate, puternice, de încredere, care, ca și noi, s-au săturat să observe și să îndure tot ce se întâmplă în țară. Eu nu sper doar, sunt convins că „Congresul civic” pentru mulți dintre ei va fi începutul unei mari cariere politice. Și, foarte probabil, formarea unei noi elite politice va începe din nucleul Congresului. Această adevărată elită o va înlocui pe cea actuală, învăluită în scandaluri de corupție, cu o reputație și autoritate pierdută, pentru care este timpul să se dea la o parte și să nu se facă de râs mai departe”, a conchis Todua.

Andriana Cheptine 

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...