[ X ]
Important6 Decembrie 2019 07:00

Vladimir Voronin a adresat o scrisoare deschisă Premierului. Iată referitor la ce subiect bate alarma!

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, ex-Președinte al țării, a lansat o scrisoare deschisă a Prim-ministrului, Ion Chicu.

După cum informează TRIBUNA, Vladimir Voronin a scris că, construcția spațiului locativ, a rețelei de drumuri și a altor obiecte necesită volume considerabile de asemenea materiale ca nisipul, argila, pietrișul și amestecuri de gravii.

„Aceste bogății ale subsolului le avem în cantități considerabile în teritoriul Republicii Moldova. Conform Constituției RM (art. 127(4)), „Bogățiile de orice natură ale subsolului,… sunt obiectul exclusiv al proprietății publice”. Ca urmare a unei opinii greșite și pe larg vehiculate cum că „zăcământ” și „carieră” sunt noțiuni identice, carierele se organizează ca întreprinderi – persoane juridice fără legalizarea juridică cuvenită. Folosirea zăcămintelor și extragerea din subsoluri a acestor minerale utile se face în mod prădalnic și tâlhăresc, în condițiile unei reglementări incomplete și în interesele îmbogățirii în exclusivitate a unor persoane private și companii atât la nivel central, cât și la nivel local. Domeniul extragerii miniere, precum și recultivarea pământurilor se află într-o stare incontrolabilă, ceea ce prezintă un pericol pentru sănătatea și viața oamenilor, dar și pentru pământurile fertile, deoarece ele sunt amenințate să se transforme într-un deșert. În plus, volumele necontrolate ale acestor materiale de construcție transportate în cantități mari de mașini auto de mare tonaj, cu depășirea normei de încărcătură asupra osiei mașinilor și pe drumuri de utilitate publică, neadaptate pentru asemenea transporturi, inclusiv prin teritoriul unor localități, conduce la distrugerea acestor drumuri și afectarea stării caselor în care locuiesc oamenii din respectivele localități, încalcă liniștea cetățenilor și modul lor de viață. Despre toate acestea ne semnalează în plângerile lor numeroși cetățeni ai țării noastre”, a precizat Voronin.

Potrivit lui, în condițiile de astăzi, extragerea din subsol a bogățiilor, care, conform Constituției Republicii Moldova, sunt proprietate publică, trebuie calificată ca prădare a patrimoniului statului și cauzare a unui prejudiciu locuitorilor țării atât în ansamblu, cât și celor ce locuiesc în vecinătatea drumurilor pe care sunt transportate aceste încărcături mari.

„Consider că este o necesitate vitală ca în cele mai scurte termene să fie luate măsuri urgente în ceea ce privește reglementarea tehnică și economică a respectivei probleme pe calea îndeplinirii formelor legale cuvenite și cu luarea în considerație a normelor Constituției”, a conchis Voronin.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...