[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Decembrie 2019 06:30

Declarație: „Procurorul General Stoianoglo trebuie să dispună controlul privind toate dosarele suspecte de a fi politice sau pornite la comanda politică”

Comentatorul politic, Roman Mihăeș susține că, odată cu alegerea lui Alexandru Stoianoglo în funcția de Procuror General, s-a încheiat o etapă în epopeea privind evoluția reformei Procuraturii în Republica Moldova.

După cum informează TRIBUNA, Roman Mihăeș a amintit că, în anul 2016, Parlamentul RM, a adoptat o lege a Procuraturii nouă, la care s-a lucrat peste trei ani de zile și care a fost apreciată pozitiv de către experți și principalii parteneri de dezvoltare ai RM, inclusiv UE.

„Apoi au fost efectuate și modificări la Constituție. În rezultat avem o situație clară în legislație, un CSP cu împuterniciri sporite, inclusiv cu dreptul de a face concurs privind alegerea Procurorului General, dar și rolul important al Președintelui țării care semnează decretul de numire. Dar au venit evenimentele din 7 și 8 iunie anul curent, când o noua Coaliție de guvernare formată din PSRM și Blocul ACUM a adoptat o Declarație privind caracterul captiv al statului și justiției din RM și au fost făcute presiuni ca Procurorul General Harunjen să demisioneze. După demisia lui Harunjen, la insistența Blocului ACUM, a fost în câteva rânduri modificată legea Procuraturii. A fost stabilit, ca Parlamentul va numi un Procuror General interimar și a fost numit domnul Robu. Apoi a mai fost făcut un set de modificări și Blocul ACUM a obținut, ca Ministerul Justiției să obțină dreptul să formeze o Comisie din experți, care să facă concurs privind candidatura PG”, a explicat comentatorul.

Potrivit lui Mihăeș, între timp a fost publicată și o opinie preliminară a Comisiei de la Veneția destul de critică la pachetul de reforme propus de MJ. „Astfel, putem concluziona ca reformele inițiate de Ministerul Justiției din Guvernul Maia Sandu, au fost netransparente și îndreptate spre subjugarea politică a justiției, în speță de a institui control politic asupra Procuraturii Generale și Curții Supreme de Justiție. Putem atribui la tentativa de a încerca subjugarea Procuraturii Generale și a inițiativei de asumare a răspunderii, pe modificări la legea Procuraturii, în fața Parlamentului de către fostul Premier Maia Sandu. În cadrul dezbaterilor la alegerile locale, Ion Ceban, a declarat ca Procurorul General interimar Robu, a fost propus de Andrei Năstase, ceea ce înseamnă ca s-a instalat o figură controlată politic. Influența politică poate fi atribuita și dosarului privind așa zisa tentativa de uzurpare a puterii de stat, pentru ca asupra acestui dosar sau antepronunțat Năstase și Sandu. Există bănuieli rezonabile că acest dosar a fost fabricat împotriva oponenților politici a Blocului ACUM și noul Procuror General, trebuie să dispună un control rapid care să răspundă la întrebarea, de ce mai întâi pe acest dosar a fost refuzată intentarea, apoi la demersul lui Năstase care fiind Ministru de Interne a făcut presiuni, totuși a fost intentat dosar penal”, a mai spus Mihăeș.

Potrivit lui, „Procurorul General Stoianoglo trebuie să dispună controlul privind toate dosarele suspecte de a fi politice sau pornite la comanda politică”. „Societatea așteaptă ca noul Procuror General să pornească o curățire în rândul procuraturii și acei procurori care au instrumentat dosare la comanda sau au fost corupți să fie dați afară din sistem. Desigur o atenție deosebită trebuie să fie și privind dosarele referitor la furturile bancare, și mai ales recuperarea banilor. Deja noul Procuror General s-a pronunțat că va dispune schimbarea echipei care a instrumentat aceste dosare. Să mai spunem, că dorim noului Procuror General să fie independent de liderii politici și să impună respectarea Constituției și a legilor în activitatea Procuraturii”, a conchis Mihăeș.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...