[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important22 Noiembrie 2019 07:00

Politolog: „Aparent, Rusia este foarte generoasă cu „guvernul tehnocrat” condus de Ion Chicu”

Politologul Dionis Cenușă susține că, aparent, Rusia este foarte generoasă cu „guvernul tehnocrat” condus de Ion Chicu, informează TRIBUNA.

Cenușa, într-o postare pe Facebook, s-a referit la unele aspecte privind prima vizită a noului Pre1mier la Moscova.

„1. La capitolul exporturi, Rusia este pregătită să restabilească o parte și mai mare din exporturile moldovenești – până la 10 categorii de bunuri de la cele 5 agreate în 2018. Totuși, prelungirea exporturilor pe principiile comerțului liber este prevăzută doar până în ianuarie 2020. Acest lucru corespunde logicii de până acum, când în mod artificial, liberalizarea comerțului la propriu are loc în baza unor tranzacții politice, foarte lente. În rezultat, atât Rusia cât și socialiștii au timp și motiv să prezinte fiecare micro-pas drept o reușită de proporții.

  1. Premierul Chicu a adus și unele știri legate de conflictul transnistrean, care anterior, chiar și în perioada scurtă a Maiei Sandu, intra în domeniul exclusiv al dialogului dintre Președintele Dodon și Moscova. La finele verii, Ministrul rus al Apărării Shoigu vorbea preponderent despre distrugerea armamentului. Astăzi, Ion Chicu ne anunț ca Rusia ar fi gata să evacueze anumite categorii de armament din regiunea transnistreana.
  2. Chișinăul vrea să se împrumute de la Rusia – 500 mil. USD, după ce până acum creditele veneau din Occident. Nicio condiționalitate nu este invocată, iar cerințele pentru obținerea creditului rusesc nu sunt clare (atragerea companiilor rusești în achizițiile de servicii etc.). Este deocamdată cert faptul că niciun fel de reformă nu va fi invocată de partea rusa. Dar Rusia nu oferă credite care să nu conțină costuri politice.
  3. Nu doar contractul pentru livrarea de gaze este prelungit cu încă câțiva ani, dar mai este anunțată o reducere la prețul pentru gazul rusesc – până la 173 USD per mia de m3. Chicu prezintă această reducere ca pe un rezultat al propriei intervenții, când de fapt prețul la gaze este în scădere la nivel european, de la începutul lui 2019 (abundenta livrărilor din Rusia, Norvegia și SUA). Moldova ca și alte țări beneficiază de această ieftinire, forțată de circumstanțe și deloc de vreo bunăvoință din partea Gazprom”, scris Cenușă.

Potrivit lui, în orice caz, „prima vizita în străinătate a Premierului Chicu, nu oriunde ci în Rusia, a avut loc fără incidente”. „Președintele Dodon a avut grijă să pregătească un teren neted pentru relația „Guvernului tehnocrat” cu Rusia”, a conchis politologul.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...