[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important13 Noiembrie 2019 06:30

Expert român, despre numirea Procurorului General: „Se putea juca mai bine meciul în comisia de concurs, după aceea nu mai era mare lucru de făcut”

Sorin Ioniță, președintele think-tank-ului „Expert Forum” de la București, susține că există mai multe căi de a numi Procurorul General și regulile stabilite pentru Comisia de preselecție nu erau rele, informează TRIBUNA.

„(n.r. – un Procuror General poate fi numit) Oricum. Există foarte multe căi de a numi un procuror general, se practică prin Europa, am reușit și noi în România, într-un fel sau altul, trebuie asumată o decizie și învestit un procuror fără să…”, a declarat expertul, într-un interviu pentru Europa Liberă, afirmând că procedurile nu sunt cel mai important aspect.

Sorin Ioniță consideră că, în general trebuie să ne concentrăm pe rezultat și pe o persoană plauzibilă și independentă”. „Cum obținem acel rezultat, trebuie să se determine aici, pe plan local, oricum. Dar hai să nu ne mai concentrăm numai pe proceduri, că asta este problema noastră, facem o obsesie din proceduri, ne împiedicăm, ne ducem cu ele la Curtea Constituțională, dar rezultatul nu iese niciodată sau iese cel mai prost”, a precizat el, pentru sursa citată.

Totodată, el afirmă că „ideea de concurs și meritocrație nu trebuie abandonată și se va practica în funcția publică, în alte… Trebuie rediscutat, de exemplu, Consiliul Audiovizualului, care este o jale, Consiliul Concurenței, acolo nu cred că trebuie abandonată ideea de concursuri”.

„Trebuie voință politică pentru două lucruri: să faci un sistem de reguli bune, dar să vrei și să obții rezultatul, nu să faci niște reguli pe care să le fentezi după asta, clipind din ochi așa și să faci șmecherii cu regulile, pentru că…”, a spus Ioniță, adăugând că: „regulile nu erau rele, cele cu comisia de concurs, puteau fi cu comisie sau fără comisie. Eu vreau să spun că nu există nicio regulă, nicio lege pe lumea asta în nicio țară care să-ți garanteze că dacă cel care o aplică este ipocrit și nu ai susținere politică obții rezultatul dorit. Totdeauna managementul politic este important. Trebuie să ai cel care folosește acele reguli bune, trebuie să fie și el de bună-credință și să vrea să obțină un rezultat bun. Dacă e rău intenționat, poate sabota orice regulă”.

Fiind întrebat dacă „Maia Sandu a picat aici testul?”, Sorin Ioniță a răspuns: „Să zicem că se putea juca mai bine meciul în comisia de concurs, după aceea nu mai era mare lucru de făcut. Dacă din comisia de concurs au ieșit oameni care s-a demonstrat ulterior că aveau căderi pe partea etică, că aveau rădăcini în trecut și că erau necredibili pentru societate, evident că nu te puteai duce înainte, că nu ești nebun. Șapte ani de zile să instalezi un om care din start este pus sub semnul întrebării de majoritatea societății și comentatorilor?! Păi nu poți să-ți asumi așa ceva politic. Nimeni nu poate”.

De asemenea, expertul a spus o reformă adevărată în justiție ar fi o condiție necesară, nu suficientă, pentru a aduce RM mai aproape de UE. „Mai trebuie făcute și alte lucruri în paralel, dar este o condiție strict necesară. A spus-o toată lumea, cred că s-a convins fiecare moldovean, fără asta nu poți, fără asta nu se poate educație, sănătate, mediu antreprenorial corect, pentru că te lovești de alea, totdeauna”, a conchis Ioniță.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...