[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important9 Noiembrie 2019 10:00

(INTERVIU) Tudor Deliu: Tot mai mulți oameni își exprimă dorința de a adera la PLDM

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu a vorbit despre rezultatul obținut în alegerile locale generale, cine sunt noii aleși locali, ce vor întreprinde în continuare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Domnule Deliu, PLDM a obținut un rezultat destul de bun în alegerile locale generale. Cum se explică acest fapt?

Tudor Deliu: Am spus și înainte de campania electorală că PLDM va obține un rezultat bun. Și cred că PLDM a obținut un rezultat bun, dacă ne raportăm la toate prognozele electorale, care ne atribuiau zero șanse. Chiar dacă în ultimii patru ani s-a dorit ca PLDM să fie distrus, iar membrii și aleșii locali ai partidului au fost intimidați și hărțuiți cu dosare penale, noi am rezistat și lucrurile acum se îndreaptă spre un făgaș normal. Din 2015, PLDM a fost un sac de box pentru guvernarea oligarhică și din cauza asta am reușit să propunem candidați în doar un sfert din unitățile administrative-teritoriale. Dacă nu era această campanie de denigrare, am fi avut candidați în toate orașele și satele din țară. Și atunci PLDM cu siguranță ar fi repetat succesul din 2015, atât ca număr de primari, cât și ca reprezentanți în consiliile locale.

Cu toate acestea, în doar două luni am reușit să obținem un rating politic la nivel național de la 0% la aproape 6%, PLDM devenind a patra forță politică din R. Moldova. La locale, am câștigat 48 de mandate de primar, 66 de mandate de consilieri raionali și 530 de mandate de consilieri locali în peste 220 de localități. Candidații noștri au obținut victorie în trei centre raionale: Leova, Șoldănești și Telenești. În total, pentru echipele PLDM, la alegerile locale din 20 octombrie au votat peste 150.000 de alegători din întreaga țară. Aceste rezultate demonstrează că cetățenii nu și-au pierdut încrederea în PLDM. De asemenea, nu pot să trec cu vederea faptul că am avut și o campanie bună, dar și candidați demni să fie aleși.

T.: Cine sunt noii aleși locali liberal-democrați? Ce puteți spune despre profilul lor?

T.D: Ne mândrim cu faptul că unul dintre cei mai tineri primari din țară este liberal-democratul Tudor Camerzan, un tânăr de 25 de ani, care a revenit de peste hotare pentru a se implica în administrarea localității și a fost ales primar în s. Filipeni, Leova. Ne-am bucurat enorm pentru acest succes, deoarece a trebuit să înfrunte un candidat PD, foarte bine înrădăcinat în localitate. Avem, de asemenea, primari la al treilea și la al patrulea mandat, fapt ce demonstrează susținerea oamenilor din localitate pentru proiectele realizate pe durata mandatelor.

T.: După acest rezultat bun pe care l-ați obținut, vă așteptați la un aflux de noi membri în partid?

T.D.: Bineînțeles că da. Acest aflux a și început imediat după turul doi, când tot mai mulți oameni, în special, tineri, își exprimă dorința de a adera la PLDM. La sediul central primim zilnic astfel de cereri. La fel și colegii noștri din organizațiile teritoriale ne informează că primesc solicitări de aderare la PLDM din partea unor oameni care n-au făcut parte din nicio formațiune politică. Ne bucură nespus de mult acest lucru.

T.: Rezultatul PLDM din alegerile locale poate fi considerat un nou început pentru partid? Ce veţi întreprinde în continuare? 

T.D.: PLDM nu este nou pe scena politică pentru ca să vorbim de un nou început. Este, așa cum spuneam, o relansare după o perioadă complicată pentru partid. Acum avem câteva obiective clare. În primul rând, vom continua să consolidăm structurile partidului, astfel încât PLDM să fie prezent în toate localitățile Republicii Moldova. Vom continua să atragem în rândurile noastre oameni noi, pregătiți, dar, mai ales, devotați interesului național. Un alt obiectiv constă în instruirea permanentă a aleșilor noștri locali. Vom crea pentru acei 48 de primari și pentru consilierii noștri locali platforme pentru instruiri în domeniul administrației locale. Și nu pentru că ei nu ar avea suficiente competențe, dar administrația publică cere o actualizare continuă a capacităților pentru a face față atribuțiilor ce le revin. Noi le vom oferi suport în elaborarea proiectelor de dezvoltare locală și în atragerea finanțărilor pentru implementarea lor. În acest sens, va fi pe deplin funcțională Asociația aleșilor locali ai PLDM, în cadrul căreia vom implementa proiecte de dezvoltare locală, vom iniția parteneriate, înfrățiri, colaborări cu primăriile din România și din alte țări europene.

T.: Se simte o scădere a ponderii dreptei pro-europene în preferinţele alegătorilor, mai ales după coaliţia Blocului ACUM cu PSRM. Ce va întreprinde PLDM pentru a consolida dreapta pro-europeană?

T.D.: Este important pentru Republica Moldova să existe un PLDM puternic, care urmează constant vectorul european și este conectat la cea mai importantă structură europeană – PPE. Sigur că am vrea ca pe dreapta eșichierului politic să existe o unitate de acțiuni din partea partidelor. Dar trebuie să înțelegem că fărâmițarea acestui segment de centru-dreapta a spectrului politic nu trebuie pusă doar pe seama ambițiilor unor lideri politici. Aici sunt și consecințele unor acțiuni subversive de dispersare a tot ce înseamnă curent european, pentru că așa e mult mai ușor să sabotezi procesul de integrare europeană. Dictonul latin „Divide et impera” este perfect valabil pentru Republica Moldova. Noi am dat dovadă de maturitate politică atunci când am sprijinit dezinteresat alte forte politice de dreapta. Că a fost sau nu consistent acest sprijin, s-a văzut la ultimul scrutin local, când Blocul ACUM a obținut rezultate mai modeste în lipsa unui sprijin din partea PLDM.

T.: Cum vedeţi viitorul partidului?

T.D.: Obiectivul oricărei formațiuni politice este să ajungă să guverneze. Firește, urmărim și noi acest obiectiv – să accedem în Parlament, să participăm la guvernare și să implementăm programul și politicile noastre publice, susținute de cetățeni.

T.: Vă mulțumim.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...