[ X ]
[ X ]
Exclusiv15 Septembrie 2019 08:00

Proiectul „Politicienii Zilei”: Violeta Ivanov, Reghina Apostolova, Gheorghe Focșa, Anton Terente și Leonid Țurcanu

TRIBUNA continuă proiectul de popularizare a politicienilor din RM – „Politicienii Zilei”, în cadrul căruia ne referim la politicienii care s-au născut în ziua respectivă. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi de politicienii: Violeta Ivanov, Reghina Apostolova, Gheorghe Focșa, Anton Terente și Leonid Țurcanu.

Violeta Ivanov s-a născut pe data de 15 septembrie 1967 în satul Grinăuți, raionul Ocnița. După absolvire a lucrat la Agenția Ecologică Chișinău din cadrul Departamentului Protecției Mediului ca specialist principal, șef al secției „Protecția Resurselor Acvatice” și șef al secției „Coordonare informatică și autorizarea folosințelor de mediu”. Îndeplinește apoi consecutiv următoarele funcții: șef al Direcției Expertiză Ecologică de Stat din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, viceministru și șef al Direcției Generale Politică de Mediu și Integrare Europeană din cadrul Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale. La data de 27 februarie 2008 Violeta Ivanov a fost numită, prin decret prezidențial, în funcția de ministru al Ecologiei și Resurselor Naturale din Republica Moldova în Guvernul Tarlev – II. Ea și-a păstrat funcția până la data de 25 septembrie 2009, fiind membră a ambelor guverne conduse de Zinaida Greceanâi. Din aprilie 2009 până în prezent este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A fost membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova până în anul 2015, ulterior – deputat neafiliat, iar în 2017 a aderat la fracțiunea democraților.

Reghina Apostolova s-a născut la data de 15 septembrie 1951 în regiunea Irkutsk, Rusia. A activat în calitate de profesoară de geografie la Şcoala medie rusă № 14 mun. Chişinău. A fost Director-adjunct la Liceul teoretic Natalia Gheorghiu (Şcoala medie rusă № 14), ulterior a devenit Director. Din 1999 până în 2007 a fost Consilier în Consiliul Municipal Chişinău. O perioadă scurtă de timp – pretor interimar al sectorului Râşcani (februarie – octombrie 2007), ulterior – viceprimar al oraşului Orhei. Este la prima experiență de deputat și face parte din fracțiunea Partidului Șor.

Gheorghe Focșa s-a născut pe data de 15 septembrie 1960 în satul Frumușica, raionul Cahul. Între anii 2011 și 2014 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. De profesie este inginer cadastral, licențiat în drept patrimonial. A fost membru al Comisiei administrație publică și dezvoltare regională. Membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Anton Terente s-a născut pe data de 15 septembrie 1947. Între anii 1990 și 1994 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales în Circumscripția nr. 374, raionul Ialoveni. A fost membru al Comisiei pentru relații externe. A votat Declarația de Independență.

Leonid Țurcanu s-a născut pe data de 15 septembrie 1940. Între anii 1990 și 1994 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales în Circumscripția nr. 120, municipiul Tiraspol.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...