[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Septembrie 2019 11:00

Propunere: Se impun măsuri cu caracter radical: sau RM renunţă în genere la Armată, sau trece la o Armată profesionistă

Pe data de 3 septembrie în Republica Moldova este marcată Ziua Armatei Naţionale. În context, Preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, Andrei Negruța, menționează că este o sărbătoare importantă, deoarece Armata joacă un rol semnificativ în fiecare stat, inclusiv în Republica Moldova.

După cum informează TRIBUNA; într-o postare pe blogul său, Andrei Negruța a menționat că, anume acest rol, pe care îl joacă (sau, mai bine zis, ar trebui să-l joace) Armata Naţională, îl determină să vină cu unele reflecţii.

„Din păcate, în anii de independenţă ai Republicii Moldova starea de lucruri legată de Armata Naţională a degradat continuu, iar explicaţia ce se oferea de fiecare dată era lipsa mijloacelor financiare necesare pentru dotarea Armatei, dar şi pentru alimentarea, asigurarea cu îmbrăcăminte şi încălţăminte a soldaţilor. Nu vreau să supăr pe nimeni, mai ales în această zi de sărbătoare, dar astăzi Armata Naţională, în loc să provoace admiraţie şi un sentiment de protecţie înaltă, provoacă doar… milă. Ce nu ar spune oficialii, dar soldaţii sunt slab pregătiţi (comparativ cu cei din alte ţări), nu sunt alimentaţi la nivel, se folosesc de arme şi muniţii vechi (marea majoritate a cărora sunt din timpurile Uniunii Sovietice). Iar cea mai mare problemă este că pentru aceasta se cheltuiesc bani nebuni din bugetul de stat, care lesne ar fi putut fi folosiţi în alte scopuri. Spre exemplu, pentru majorarea pensiilor bătrânilor. Moldova este un stat neutru, conform Constituţiei. Noi nu participăm la acţiuni militare, având doar o minimă participare la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii. Noi nu avem cui declara război şi nouă nu are cine să ne declare război. Iar dacă acest lucru s-ar întâmpla, trebuie să recunoaştem deschis: Armata noastră nu ar face faţă. Spun acest lucru cu mare regret, dar Armata Naţională este mai slabă chiar decât forţele militare dislocate în stânga Nistrului. Concluziile, le puteţi face şi singuri”, a scris Negruță.

Potrivit lui, starea de lucruri nu mai poate fi păstrată intactă la nesfârşit. „Se impun măsuri cu caracter radical, iar soluţii pot fi doar două: sau Moldova renunţă în genere la Armată, sau trece la o Armată profesionistă, constituită din militari ce-şi fac serviciul prin contract. Apropo, o Armată profesionistă ne-ar costa şi mai puţini bani, şi ar fi mai eficientă. Întrebarea este: Dar oare sunt în stare autorităţile noastre de o analiză obiectivă a situaţiei şi de adoptarea deciziilor ce se impun. Mă îndoiesc…”, a conchis Negruță.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...