[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv21 August 2019 07:00

(INTERVIU) Mihai Popșoi: Vreau să cred că membrii coaliției de guvernare vor da dovadă de inteligență și vor pune în prim-plan interesele cetățenilor

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a vorbit despre atribuțiile sale, prioritățile pentru perioada imediat următoare, pe cât de unită este coaliția de guvernare, în ce relații este guvernarea cu opoziția parlamentară, dar și alte aspecte importante.

T.: Dle. Popșoi, ce intră în atribuțiile dvs. de Vicespeaker?

M.P.: Vicepreședinții îndeplinesc, în modul stabilit de Preşedinte, atribuţiile Preşedintelui, delegate de ace(a)sta, la solicitarea sau în absența lui/ei, inclusiv semnează legile şi hotărârile adoptate de Parlament. În același timp, în calitatea mea de vicepreședinte, coordonez activitatea unor comisii permanente. Este vorba despre comisia politică externă şi integrare europeană, comisia securitate națională, apărare şi ordine publică, comisia juridică, numiri şi imunităţi, comisia drepturile omului şi relaţii interetnice. Sunt responsabil de buna organizare a lucrului în aceste Comisii.  Trebuie să menționez că, această funcție mă determină să fiu și mai responsabil.

T.: Care sunt cele mai notabile acțiuni întreprinse de dvs. până acum din postura de Vicespeaker?

M.P.: Împreună cu colegii mei, într-o perioadă relativ scurtă am reușit să realizăm multe lucruri importante pentru cetățeni. Mă refer la votarea în Parlament a unui set de legi – necesare pentru parcursul european și deblocarea asistenței externe a Republicii Moldova. La scrierea acestor proiecte de legi am pus și eu umărul și mă voi asigura că vor fi implementate. Mă mândresc cu votarea inițiativei legislative de revenire la sistemul de vot proporțional, reintroducerea zilei tăcerii, permisiunea diasporei de a vota cu pașaportul expirat sau cu buletinul, oferirea dreptului diasporei de a face donații partidelor, reducerea drastică a plafonului pentru donații politice. Dar, probabil, cea mai progresistă inițiativă se referă la promovarea egalității de gen în listele partidelor politice pentru alegerile parlamentare și locale. Consider că, implementarea cotei de 40 la sută, așa încât la fiecare zece locuri pe listă, minim patru să fie de sex opus, este un succes pentru promovarea doamnelor în politică. Implicarea activă a femeilor în politică nu este doar impusă de năzuința noastră spre echitate, dar mai este și în beneficiul calității politicilor publice și a actului de guvernare în ansamblu, fapt dovedit cu prisosință de experiența țărilor scandinave.

O altă experiență importantă a fost ședința istorică de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Dar, cu siguranță, cele mai notabile acțiuni urmează să aibă loc.

T.: Ce priorități aveți dvs., personal, pentru perioada imediat următoare?

M.P.: În calitatea mea de vicepreședinte al Parlamentului, deputat, dar și președinte al delegației RM-UE am două priorități de bază: aprofundarea procesului de integrarea europeană a Republicii Moldova prin asigurarea procesului de implementare a Acordului de Asociere și implementarea acțiunilor de promovare, respectare a drepturilor omului. Totodată, împreună cu echipa, depun tot efortul să implementăm reforma justiției – una foarte importantă pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Reforma justiției este fundamentul condițiilor necesare pentru ca RM să se dezvolte economic și social. Un sistem de justiție independent și profesionist este garanția atragerii investițiilor, creării locurilor de muncă și ridicării nivelului de viață a cetățenilor.

T.: Pe cât de unită este coaliția de guvernare?

M.P.: Coaliția este suficient de unită pentru a implementa acele obiective propuse în programul de guvernare. Însă unitatea urmează să fie încă demonstrată. A trecut prea puțin timp de când am demontat regimul monstruos care a acaparat și distrus ani la rând Republica Moldova. Vreau să cred că membrii coaliției de guvernare vor da dovadă de inteligență și vor pune în prim-plan interesele cetățenilor. Acum mai mult ca niciodată, trebuie să depunem tot efortul pentru ca instituțiile, care au fost subordonate unor oligarhi, să fie funcționale și să se conducă de buchia legii.  E cert că, după alegerile locale generale, după anumite numiri foarte importante, vom putea să judecăm despre unitatea și sustenabilitatea acestei alianțe.

T.: Cât credeți că va rezista coaliția de guvernare?

M.P.: Sunt convins că, această coaliție va exista atât timp cât va exista un scop comun – cetățenii să trăiască bine, iar Moldova să se dezvolte. Atât timp cât partidele componente ale acestei coaliții și deputații, care au fost aleși să reprezinte interesele cetățenilor, vor fi uniți de obiective comune, cum ar fi: reforma justiției, asigurarea creșterii economice, lupta cu corupția, atât timp va exista această coaliție.

T.: Ce subiecte ar trebui evitate pentru a nu pune în pericol coaliția de guvernare?

M.P.: Nu există asemenea subiecte. Dacă apar anumite neînțelegeri, trebuie să existe comunicare, unde să se identifice soluții de rezolvare a tuturor problemelor ce pot apărea. Acest lucru trebuie să se întâmple în cadrul unei discuții civilizate, unde se respectă opiniile tuturor.

T.: În ce relații este guvernarea cu opoziția parlamentară?

M.P.: Guvernarea este într-o relație firească cu opoziția parlamentară. Una de lucru. Noi avem grijă ca opoziția să se bucure de drepturile care îi sunt conferite de Regulamentul Parlamentului. Deja depinde de gradul de cooperare și cât de constructivă este opoziția, însă acest lucru rămâne la discreția dlor.

T.: Care ar trebui să fie prioritățile sesiunii de toamnă – iarnă?

M.P.: Prioritățile vor fi axate pe reforma justiției. Să asigurăm cu adevărat independența instituțiilor de drept, astfel încât să nu mai ajungem niciodată în situația în care statul să fie capturat de o singură persoană sau un grup de interese. În timp, reforma justiției va asigura premisele necesare ca să fie relansată economia, să creștem salariile, pensiile, să oferim servicii medicale și educație de calitate, infrastructura necesară etc. Cetățenii RM merită să trăiască în condiții bune. Deja am obținut încrederea partenerilor externi și am dezghețat relațiile cu donatorii internaționali, care au încredere în noua guvernare și ne oferă tot suportul.

T.: Pe cât de reale sunt alegerile parlamentare anticipate? Dacă sunt reale, când ar trebui să aibă loc?

M.P.: La moment nu sunt premise pentru alegeri parlamentare anticipate. Acestea vor avea loc cu siguranță în termenul prevăzut de lege, din momentul când nu va mai există majoritate parlamentară viabilă. În circumstanțele actuale, nimeni nu are interesul să lipsească RM de această șansă unică de a reforma cu adevărat justiția și de a crea premise de dezvoltare economică. Această șansă poate să nu mai existe și niciun partid al coaliției nu va risca să saboteze această majoritate. Noi, cei din Blocul ACUM, în special PAS, nu avem niciun interes să subminăm propriul Premier, dna Maia Sandu, care se bucură de încrederea cetățenilor, dar și a partenerilor de dezvoltare. Împreună cu întreaga majoritate parlamentară, reușim să facem lucruri bune, deși întârziate, dar extrem de necesare pentru Republica Moldova. Chiar dacă înfruntăm o rezistență acerbă a sistemului – pacientul se opune administrării tratamentului, dar medicul are responsabilitatea, pregătirea și determinarea necesară de a pune pacientul pe picioare și de a-i reda încrederea în viitor.

Totuși, cei din PAS, ne vom asigura că – această coaliție va continua, atât timp cât totul se face doar în interesul cetățenilor.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...