[ X ]
Comentarii19 August 2019 07:00

Cele trei posibile scenarii pentru alegerile din capitală

Până în prezent, alegerile pentru funcţia de Primar al capitalei au avut loc în baza principiului unei divizări clare a societăţii în două tabere. De regulă, aceste tabere erau geopolitice – pro-Est şi pro-Vest. Însă, în lumina ultimelor evenimente politice, devine clar că au apărut premise pentru desfăşurarea alegerilor Primarului capitalei în alte condiţii decât până acum. În rândurile de mai jos, ne vom referi la posibile scenarii în alegerile din capitală din punctul de vedere al divizării electoratului pe diverse principii.

Primul scenariu – în prim plan va fi scos principiul profesionalismului. Acest principiu e unicul care poate permite candidaţilor partidelor din coaliţia de guvernare să se manifeste în alegeri fără a pune sub lovitură unitatea coaliţiei. Aceasta pentru că partidele ce au format actuala coaliţie de guvernare au viziuni geopolitice diferite şi scoaterea acestora în prim plan nu are cum să nu aibă repercusiuni la nivel politic central. Dacă vor merge în alegeri pe principiul profesionalismului, candidaţii partidelor aflate la guvernare vor încerca să facă din campania electorală o competiţie a programelor, ideilor, viziunilor de dezvoltare a municipiului şi nu este exclus că acest lucru le va reuşi.

Al doilea scenariu presupune eşecul celui descris mai sus. În acest caz, alegerile din capitală, în special cel de-al doilea tur de scrutin (dacă se va ajunge la el), se vor desfăşura iarăşi în condiţiile unei polarizări clare a electoratului în două tabere: pro-Est şi pro-Vest. Dar aceasta va presupune şi anumite dificultăţi pentru coaliţia de guvernare. Nu este exclus chiar să se ajungă la destrămarea ei. Lucrurile însă s-ar schimba, dacă în postura de cei mai reprezentativi exponenţi ai celor două tabere (pro-Vest şi pro-Est) vor fi alţi candidaţi decât cei ai partidelor de guvernare, lucru în care cu greu se poate de crezut, cel puţin la această etapă. Dar electoratul din capitală e imprevizibil şi la orice se poate de aşteptat.

Cel de-al treilea scenariu ar fi divizarea electoratului în alte două tabere – unionist şi statalist. O bună parte din alegătorii din capitală sunt unionişti şi, dacă ei se vor manifesta activ, atunci partea de electorat care se consideră statalistă se va activiza şi ea. În acest caz, cel mai probabil prima opţiune a electoratului statalist va fi reprezentantul socialiştilor. În cazul unioniştilor, opţiunea ar putea fi atât exponentul blocului ACUM, cât şi un eventual candidat cu pondere care nu ar reprezenta acest bloc. Dacă se va merge pe această polarizare, la fel ca şi în cazul divizării electoratului în tabăra pro-Est şi tabăra pro-Vest, nici vorbă nu va putea fi de principiul profesionist şi de competiţia programelor, ideilor, viziunilor. Vor conta emoţiile, viziunile şi convingerile personale, iar alte aspecte vor trece pe planul secund.

Toate aceste trei scenarii sunt posibile, dar, dacă e să ne referim la şanse, atunci primul se pare că stă cel mai bine la acest capitol. Aceasta înseamnă că, în premieră în anii de independenţă ai Republicii Moldova, lupta pentru funcţia de Primar al capitalei s-ar putea da pe principiul profesionalismului, dar nu pe cel geopolitic sau un unionist/statalist.

www.coment.md

Alte știri la rubrica

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...