[ X ]
Comentarii10 August 2019 14:00

Fisurile alianței relevate de deputații Blocului ACUM

Interviul deputatului Octavian Țîcu oferit postului de radio Europa Liberă a încins spiritele în cadrul alianței de guvernare. Socialiștii, în mod evident, deranjați de calificările făcute de deputatul unionist din Blocul ACUM la adresa Președintelui țării, au intervenit fără ezitare prin deputatul Vlad Bătrîncea, susținut ulterior și de Igor Dodon. Ideea principală a socialiștilor, care, aparent, vor să evite adâncirea fisurilor, se rezumă la semnarea unui acord de colaborare pe o durată mai îndelungată între PSRM și Blocul ACUM. În opinia lor, o asemenea înțelegere politică ar putea să calmeze spiritele și să constrângă deputații recalcitranți să reintre în țarcul bunelor maniere.

Și Maia Sandu, în mod voalat, a făcut cu degetul în direcția lui Octavian Țîcu. Prim-ministrul țării consideră că unii deputați vorbesc prea mult, deși ar trebui să lucreze. Mai în glumă, mai în serios, un alt deputat al Blocului ACUM a sugerat că Octavian Țîcu ar fi un bun primar de Ungheni și l-a sfătuit să candideze la locale pentru această funcție. Astfel, ieșirile contestatare ale lui Țîcu nu sunt deloc inofensive și creează deranj în interiorul alianței.

Și, totuși, afirmațiile incendiare făcute de deputatul Blocului ACUM evidențiază câteva probleme fundamentale și nu sunt simple șicane ale unui pugilist inapt să activeze în echipă. Aceste probleme derivă  din ambiguitatea fundamentală a coaliției – o structură compusă din elemente opuse ideologic și geopolitic, creată pe un termen scurt dar nedefinit, a cărei fiecare zi de activitate implică interacțiuni, negocieri, partajări și compromisuri dureroase.

Prima problemă fundamentală a alianței este durata de viață a acestui aranjament politic. Din start a fost agreată ideea că, coaliția de guvernare va dura o perioadă scurtă de timp, necesară pentru a „dezoligarhiza” țara. Dezoligarhizarea cuprindea câteva elemente –  demararea procesului de incriminare a fostului regim, modificarea sistemului electoral și demiterea înalților funcționari, preponderent din justiție.

Astăzi, putem constata că program acesta minim a fost practic realizat. Funcționarii de nivelul unu și chiar doi au fost demiși, modificarea sistemului electoral este practic finalizată, necesitând doar a treia lectură în Parlament, iar procuratura a acceptat solicitarea lui Andrei Năstase cu privire la uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare. Prin urmare, în opinia multora, coaliția PSRM – Blocul ACUM și-a epuizat agenda, astfel încât urmează să fie desființată și anunțate alegerile anticipate.

Totuși, se pare că, acest grup care crede că s-a „intrat într-un joc periculos” este minoritar în cadrul coaliției. Atât socialiștii, cât și unii deputați ai Blocului ACUM pledează pentru un aranjament mai consistent sau chiar maxim  – o guvernare pe durată de 4 ani și semnarea unui acord politic menit să consfințească această înțelegere. Cu alte cuvinte, ei vor continuarea banchetului.

Este greu de înțeles de unde provine această schimbare de macaz. E dictată de considerente de ordin tactic, pentru a mai trage de timp și a-și întări pozițiile sau e impusă de raționamente strategice – atâta timp cât Plahotniuc e în libertate, noua alianță e forțată să facă front comun împotriva dușmanului comun? E solicitată de rigori geopolitice, fiind o opțiune a Rusiei și a UE sau e somată de imperative interne de genul – puterea obținută în luptă nu se cedează de bunăvoie? Nu avem deocamdată răspuns la aceste întrebări, dar e clar că atât socialiștii, cât și Blocul ACUM nu pun azi problema ruperii alianței și au în vedere o guvernare mai de durată. Acest fapt creează voci contestatare în interiorul Blocului ACUM, care este mult mai sensibil ideologic.

O a doua problemă fundamentală ține de „principii și valori”. Poți să critici la nesfârșit un deputat că alunecă pe panta egocentrismului și narcisismului, dar nu poți nega faptul că Blocul ACUM își pierde văzând cu ochii inflexibilitatea ideologică și devine tot mai conciliant și oportunist. Parțial, acest lucru a fost intuit anterior și e legat de chiar actul de exercitare a puterii. Și Mihai Ghimpu a descoperit după ce a intrat în alianță cu Plahotniuc și Filat că nu mai poate promova unionismul. La fel procedează și Maia Sandu, care între două vizite la Kiev și la Berlin, este nevoită să acorde un interviu pentru agenția rusă TASS, în care leagă tei de curmei pentru a nu cumva critica Rusia. Acest lucru este sesizat neîntârziat de comentatorii români care încep să suspecteze actualul guvern de dorința de a arunca în aer relațiile bilaterale dintre Chișinău și București.

În aceste condiții ne putem întreba cum ar trebui să procedeze deputații unioniști din Blocul ACUM? Ei nu sunt puțini și, cu siguranță, fronda lor nu este inspirată de o banală încăpăținare măgărească. Blocul ACUM și-a făurit un titlu de glorie, prin a ridica la culmi nebănuite ideea de integritate, europenism, democrație, drepturile omului. Văzând această căciuleală în fața Moscovei, care, iată, mai nou, îi bușește fără milă pe opozanții regimului lui Putin, unii deputați din Blocul ACUM se pot întreba în mod legitim ce fac ei alături de „lacheii Kremlinului”. Sigur, lucrurile încă n-au mers foarte departe și nu s-au agravat iremediabil, dar este normal să începi să reacționezi din prima clipă, pentru ca ulterior să nu fie prea târziu.

De aceea, opiniile domnului Țîcu nu pot fi aruncate ușor la coș, sub pretextul îngâmfării proverbiale a unui intelectual inadaptabil. Ele își au rostul și constituie un semnal de avertizare, pentru cei care au intrat în joc cu dușmanii lor de moarte și cred că tangoul poate dura la nesfârșit.

Din contră, știm că durata de viață a acestei alianțe este mai curând scurtă decât altfel cumva. Și dacă o duci de azi pe mâine într-un format șchiop, oare nu e mai bine și mai rațional să te ții de principii și valori?

Cornel Ciurea

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...