[ X ]
Important8 Iulie 2019 16:00

Ex-deputat către procurori: „E greu? Uniți-vă!”

Ex-deputatul Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), susține că, „sistemul e putred, dar sunt și oameni buni”.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe o rețea de socializare, Vadim Pistrinciuc a scris că repetăm, de fiecare dată, alături de diagnoza furibundă a stării din justiție: că totuși „sunt și oameni buni acolo”.

„Mă prind și eu cu regularitate în expresia asta. De ce? Poate din speranță, poate din dorința de a nu-i supără pe cei care chiar se cred buni. E adevărat, în procuratură bunăoară – nu poți fi sigur că toți îs la fel, plini de scheme și averi ascunse. Zic și eu a câta oară: sunt oameni buni și acolo. Sunt, doar că … nu se văd (de cât atunci când ajung și ei victime), nu se fac simțiți, nu se adună, nu se expun (expresia „le este frică” nu e profesionistă, termenul corect este „riscurile sunt prea mari”). Cel mai des ies la suprafață cei care vor să pară buni. Emit șoapte – la vreo recepție sau ceremonie, se apropie pe neobservate și ține neapărat să remarce cu jumate de voce, cât de gravă e situația, cât de greu e și cât de mulți oameni buni sunt totuși în sistem. Pai iată care este situația dragi procurori, justițiari buni. Sunt două noutăți pentru voi. Prima – lumea va crede un mit, parte din poveste, o realitate virtuală deja. A obosit să aștepte când prindeți la curaj.
A doua noutate: procuratura și justiția în ochii tuturor cetățenilor acestei țări (cu excepția familiilor extinse a celor vizați), dar și ochii multora din afara țării, nu este doar coruptă și controlată”, a precizat ex-deputatul.

Potrivit lui, vorbind în expresii mai sociale, cetățenii țării se consideră în disidență totală cu justiția.

„Nici măcar nu e situația când justiția și interesul cetățeanului sunt drumuri paralele care nu se intersectează. E mai grav: se mișcă pe contrasens, aproape de ciocnire. Este o stare activă, unde convenția dintre cetățean și justiție ca parte a statului a pierdut orice sens. Nimeni nu mai crede nici în deciziile sau anchetele posibil corecte. Ce se poate de făcut, dragi oameni BUNI din sistem?
Începeți de la ce e mai simplu: ieșiți, faceți-vă auziți văzuți – arătați tuturor că va păsa nu doar de breaslă, de justiție dar și de realitate. Ieșiți cu o petiție către ce-i care va controlează, și care vă distrug cu tot cu instituții. E greu? Uniți-vă! Eu nu sper în toți 660, dar măcar 20. Vă temeți? Nu vă fie frică! Dorința oamenilor de ai vedea la lumină pe cei BUNI e atât de mare, încât dacă mâine ies 5,10, 20 de procurori buni într-o grevă, cu un mesaj sincer despre criza sistemului – în câteva ore vor fi sprijiniți de toată țara! Dar vă rog fără jocuri, reprizele teatrale nu mai merg.  Poate un protest de breaslă împotriva celor care vă „îngroapă”? Poate măcar o scrisoare comună? Acțiune comună? De aici nu va fi greu să faceți și următorul pas – anchete și investigații serioase, de sistem.  Dragi procurori și justițiari BUNI, dacă existați cu adevărat, ieșiți din „colaider”, spuneți, faceți ceva. E cea mai bună protecție. Lumea încă vă așteaptă! Sau totuși sunteți o realitate virtuală?”, a mai scris Pistrinciuc.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...