[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 Iulie 2019 14:00

Omul Săptămânii - Alina Russu, ex-Preşedinta Comisiei Electorale Centrale 

În această săptămână, Alina Russu şi-a anunţat demisia din funcţia de Preşedintă a Comisiei Electorale Centrale. Chiar dacă reprezentanţii noi puteri nu o dată au ceruit demisia membrilor şi a conducerii CEC, totuşi, anunţul Alinei Russu i-a luat pe mulţi prin surprindere. 

Ea şi-a motivat decizia prin faptul că nu ar fi de acord cu modificările legislative ce vizau activitatea CEC şi astfel o ales o cale onorabilă de a pleca din funcţie. Pe această cale Alina Russu a dovedit că nu se ţine de funcţii, că are principii şi că, dacă noua putere are alte viziuni privind activitatea organului electoral central, ea nu se va opune implementării lor.

Spre deosebire de alţi demnitari de stat, Alina Russu a ales să plece din funcţie cu demnitate şi, cu siguranţă, acest lucru o va avantaja în cariera pe care o va avea în continuare.

TRIBUNA precizează: Alina Russu a absolvit în 1998 facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, fiind licențiată în drept. În perioada 2003-2004 a făcut studii de masterat în drept internațional public, facultatea de drept, Academia de Administrare Publică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova. Totodată, în perioada 1996-2010 a participat la diverse studii/seminare naționale și internaționale în domeniul dreptului (Universitatea pentru Democrație (UniDem) Campus, Comisia de la Veneția, Trieste, Italia, Centrul „Robert Schuman” pentru studii avansate, Strasbourg, Franța etc.). Primul loc de lucru, pe care l-a deţinut în perioada 1997-1998, a fost asistent juridic la Centrul internațional pentru susținerea creației jurnaliștilor. În 1998 trece cu lucrul la Preşedinţia Republicii Moldova, unde, pînă în 2009, deţine pe rînd astfel de funcţii ca: referent, consultant principal, Serviciul acte al Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef, Serviciul asistență organizatorică, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef-adjunct, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova. În septembrie 2009 îşi începe activitatea în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Pînă în decembrie 2014, deţine funcţia de consultant principal al fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura XVIII și XIX. Din aprilie 2015 până la numirea în componenţa CEC, a fost șefa Cabinetului Președintelui fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova. Alina Russu are şi experienţă de activitate în cadrul CEC. Pe perioada alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi a alegerilor locale generale din 2015, ea a fost reprezentant cu drept de vot consultativ la Comisia Electorală Centrală.

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...