[ X ]
Important30 Iunie 2019 10:00

TOP-10 pietre subacvatice pe care poate eșua noua guvernare

Noua guvernare are mai multe oportunități, dar, totodată, e supusă și unor riscuri ce-i pot deveni fatale. De aceea, TRIBUNA a elaborat un clasament convențional al „pietrelor subacvatice” pe care poate eșua noua guvernare.

1). Divergențele interne

Noua guvernare e puternică atât cât se manifestă ca un tot unic. Orice divergență între componentele noii puteri poate fisura temelia acestei noi construcții politici și va însemna începutul sfârșitului pentru ea.

2). Acceptarea colaborării cu sistemul

De-a lungul anilor de independență, în RM s-a format un sistem cu ramificații în toate structurile de stat. Acest sistem găsește modalități de a colabora cu oricare putere. Iar această colaborare încorsetează în acțiuni orice nouă putere și în perspectivă devine fatală acesteia.

3). Preluarea practicilor vechii guvernări

Subordonarea instituțiilor statului propriilor interese, folosirea în scop partinic și personal a resurselor administrative, răfuiala cu oponenții politici – sunt doar câteva exemple a practicilor folosite de fostele guvernări. Dacă noua guvernare va prelua aceste practici, va avea aceeași soartă ca și fostele guvernări.

4). Incapacitatea de a se ridica la nivelul așteptărilor societății

La moment, în societate se resimt mari așteptări față de noua guvernare. Putem vorbi chiar de o euforie oarecare. Dacă nu va reuși să identifice clar aceste așteptări și să se ridice la nivelul lor, noua guvernare va eșua.

5). Crearea de așteptări false în societate

Mulți dintre acei care au fost la putere în Moldova au creat așteptări false la nivelul întregii societăți. Pe termen scurt aceasta a dat rezultate, însă pe termen lung această strategie s-a dovedit a fi fatală celor ce au recurs la ea. Dacă va crea așteptări false, noua guvernare va avea aceeași soartă.

6). Dependența excesivă de factorul extern

Nu este un secret că factorul extern a jucat un rol important în schimbarea puterii în Moldova. De asemenea, nu este un secret că noua guvernare mizează mult pe factorul extern. Însă, noua putere trebuie să înțeleagă că, dacă această dependență va fi excesivă, la un moment dat se va întoarce împotriva sa.

7). Lipsa unei foi de parcurs clare

Noua guvernarea deocamdată nu lasă impresia că ar avea o foaie de parcurs clară unde vrea să ajungă pe termen scurt și ce va urma. Iar fără o astfel de  foaie de parcurs ea riscă să se pomenească la un moment dat într-o situație destul de delicată.

8). Utilizarea în discursul public a factorului geopolitic

Partidele ce au constituit noua guvernare au viziuni diametral opuse la capitolul geopolitică. În momentul în care una din componentele noii puteri va încerca să-și impună propria viziune geopolitică, pe soarta coaliției de guvernare nu se va putea da nici doi bani.

9). Cochetărie cu fosta guvernare

Cu siguranță, în anumite momente componentele noii guvernări vor fi tentate să cocheteze cu fosta guvernare. Măcar și pentru a-și șantaja partenerii de guvernare. Aceasta însă va implica mai multe riscuri pentru noua coaliție, nefiind exclusă nici destrămarea ei.

10.) Cooptarea în rândurile noii guvernări a exponenților fostei puteri

Există o categorie de politicieni în Moldova care au reușit să fie cu toate puterile. Prin metode numai de ei știute, se alipesc fiecărei noi guvernări, urmându-și strict propriul interes, iar la primul pericol, „abandonează corabia”, trădând echipa căreia s-au alăturat. Cooptarea unor astfel de politicieni în rândurile sale, va fi o greșeală fatală pentru noua guvernare.

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...