[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important29 Iunie 2019 10:00

(INTERVIU) Vitalie Pîrlog: În cadrul Interpol nu particip la dezbateri și la luarea deciziilor cu privire la RM

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Comisiei de Control a Fișierelor din cadrul Interpol, Vitalie Pîrlog, a vorbit despre situația social-politică din țară, prin ce ar fi figura sa importantă pentru politicul din RM, dar și alte aspecte importante.

T: Dle Pîrlog, cum apreciați situația social-politică din țară?

V.P.: Nu sunt eu persoana potrivită pentru a veni cu astfel de aprecieri, dar, dacă m-ați întrebat, vă zic că e bine că s-au găsit soluții pentru ca lucrurile să decurgă într-un mod democratic firesc, e bine că s-a găsit o soluție pașnică și situația a revenit la normalitate. Chiar dacă sunt departe și nu am nici o tangență cu politica, urmăresc cu mare atenție ce se întâmplă în Republica Moldova.

T: Dvs. nu vă interesați de politic, dar se pare ca unele persoane din eșalonul puterii se interesează de Dvs. Din surse demne de încredere știm ca vi se transmit anumite mesaje…

V.P.: Știți, dacă aș veni cu careva comentarii în acest sens, ar reieși că într-un fel sau altul fac și eu politică. De aceea, mă voi abține de la orice comentarii.

T: Ok. Atunci voi reformula întrebarea: dacă ați fi invitat „la discuții sau consultări” de reprezentanții puterii, ce le-ați răspunde?

V.P.: Le-aș spune că nu sunt informați corect despre mandatul pe care îl am în cadrul Interpol și că nu sunt un delegat al statului care trebuie să discute sau să comunice despre acțiunile sale puterii de stat. Aceeași regulă este aplicabilă de altfel tuturor membrilor Comisiei din care fac parte. Cu tot respectul față de puterea de stat, dar eu am atribuții clare, sunt principiile, valorile și normele statutare ale Interpol, pe care eu le respect cu strictețe. Asta e tot ce trebuie să știe și guvernarea de la Chișinău, și orice guvernare din altă țară, fie orice altă persoană, despre activitatea mea la Interpol.

T: Vă întreb pentru că cineva într-o discuție privată spunea că, dacă nu veți înțelege anumite mesaje care vi se transmit, s-ar putea să vă pară rău…

V.P.: Nu este cazul, totuși, să dramatizăm. Deși am auzit și eu așa ceva, dar sper să nu fie adevărat. Chiar de la colegi, cunoscuți, am primit semnale că voi deveni ținta unei campanii de discreditare, dar eu mai cred încă în cumsecădenie și în elementarul bun simț.

Apropo, nu ar fi prima dată – anterior s-a încercat de către unii politicieni a demonstra că eu aș avea legătură cu căutarea internațională a circa 60 000 de turci după evenimentele din 2016 din Turcia, cu arestarea unor copii, inclusiv nou-născuți. Evident că, nimic nu a fost adevărat. În genere, eu nu sunt genul de om care să cedeze la astfel de presiuni.

T: Prin ce ar fi figura Dvs. importantă pentru politicul din RM?

V.P.: Chiar nu înțeleg, căci eu în cadrul Interpol nu particip la dezbateri și la luarea deciziilor care țin de Moldova. Nici nu am acces la materialele respective. Normele statutare și regulile de funcționare ale Comisiei de control al fișierelor Interpol sunt foarte clare și exclud orice eventual conflict de interese.

T: Dar poate să fie cumva implicat factorul extern, inclusiv alte state, care, fiind în conexiune cu politicul de la Chișinău și având anumite interese, să încerce exercitarea anumitor presiuni asupra Dvs.?

V.P.: Nu aș putea spune cine și ce interese ar avea, ce scopuri ar urmări, dar le-aș sugera să studieze atent normele statutare ale Interpol și prestația mea de până acum. Dacă vor face acest lucru, vor înțelege că nu are sens să își facă nici un fel de planuri legate de mine.

T: Sunt voci care încearcă să vă acuze de legături cu anumiți politicieni din Moldova…

V.P.: Nu am nici o tangență cu factorul politic din RM. Cineva mereu încearcă să mă lege de un politician, fie de altul. Sunt doar vorbe goale și nimic mai mult. Chiar dacă activitatea mea în Moldova ține de avocatură, niciodată nu am reprezentat interesele unui politician sau firmele afiliate unui politician.

Mai mult ca atât, în ultimii zece ani nu am deținut funcții publice în Moldova, cu excepția deținerii timp de doua luni a funcției de Director SIS, la care am renunțat din proprie inițiativă.

T: Ce se întâmplă dacă asupra Dvs. în calitatea de Președinte și de membru al CCF se fac anumite presiuni? Cum procedați în acest caz?

V.P.: În astfel de situații, se aplică stricto sensul normele statutare, care oferă, în mod firesc, fiecărui membru al Comisiei anumite garanții reale și inevitabile în exercițiul mandatului. Comisia pe care am onoarea să o conduc este o entitate independentă în cadrul Interpol, respectiv și mandatul membrilor Comisiei urmează să le fie asigurat în același spirit. Dar, repet, nici un fel de presiuni nu mă pot face să deviez de la atașamentul față de principiile, valorile și normele statutare ale organizației în cadrul căreia îmi exercit mandatul.

T.: Vă mulțumim.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...