[ X ]
Important26 Iunie 2019 14:00

Deputatul – cu prenume unicat! Află dezvăluirile sale despre legătura dintre cum a fost numit, anii ’30 și eposul indian!

Deputatul Oazu Nantoi a dezvăluit că, deocamdată, rămâne „un unicat” și nu crede că există șanse ca prenumele său să fie preluat. Despre aceasta deputatul a povestit în cadrul emisiunii „Iubește Viața” de la TV8.

După cum informează TRIBUNA, Oazu Nantoi a povestit cine i-a ales numele.

„În ograda bisericii din apropierea casei bunicii, este un monument al sătenilor căzuți în Primul Război Mondial. Și părinții îmi povesteau – fiind liceeni se adunau în zona aceea și discutau cărțile citite. Era vorba de anii 30. Și ceva în eposul indian, viitoarea mea mămică a citit despre un erou cu așa un nume și a spus că, dacă ea va avea un fecior – o să-i pună numele Oazu. Și, viitorul meu tată, făcând aluzie, a spus și el că, dacă va avea un fecior… În ultima instanță, când m-am născut, tatăl meu s-a dus la selsovet (n.r. – consiliul sătesc) și m-a înregistrat cu numele de Oazu. Între timp, am fost botezat pe ascunselea, deja era anul 48. Timpurile s-au schimbat și iată așa și trăiesc botezat cu numele de Oazu, care mămica mea l-a găsit în niște cărți despre eposul indian. Pe urmă, tatăl meu a fost invitat, probabil, la organizația de partid și s-a cerut să schimbe numele de mic burghez pe ceva mai proletar, dar a rezistat și am rămas așa”, a povestit Oazu Nantoi.

Precizăm că, în Biblie apar două nume, Osie, numele prorocului, şi Ozia, numele regelui Ierusalimului. Prin calendar, numele Osie a ajuns la români, dar n-a căpătat răspândire, formele contemporane Ozea şi Oazu fiind foarte rar întâlnite. Dicţionarele onomastice atestă şi câteva forme derivate, specifice româneşti fiind Osian şi Osiescu.

Andriana Cheptine 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...