[ X ]
Important23 Iunie 2019 10:00

TOP-10 probleme pe care trebuie să le soluţioneze Guvernul Sandu 

Înainte de alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019, TRIBUNA a publicat un clasament convenţional în care ne-am referit la provocările ce vor sta în faţa noii puteri. Acum revenim la temă şi vă propunem un clasament actualizat al problemelor pe care trebuie să le soluţioneze în mod prioritar Guvernul Sandu.   

1). Asigurarea stabilităţii financiar-bugetare

Cea mai mare provocare a noii guvernări este să asigure stabilitatea financiar-bugetară. Pentru aceasta va trebui să pună un accent aparte pe disciplina fiscală, pe combaterea evaziunii economice, dar şi pe îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare.

2). Asigurarea stabilităţii interne

A doua mare provocare a noii guvernări este să asigure stabilitatea internă. Chiar dacă situaţia s-a normalizat cât de cât, Moldova continuă să stea pe un butoi cu pulbere şi e suficientă o singură scânteie pentru a se ajunge din nou la destabilizări de situaţie.

3). Scoaterea structurilor de drept de sub control politic

A treia mare provocare pentru noua guvernare este scoaterea structurilor de drept de sub control politic și trecerea lor la un regim normal de lucru în beneficiul cetățenilor. Dacă ele nu vor fi întoarse în serviciul cetățeanului, despre prezentul și viitorul Republicii Moldova ca stat nu se va putea de vorbit.

4). Stoparea exodului masiv al populației

A patra mare provocare pentru noua guvernare este stoparea exodului masiv al populației și crearea premiselor pentru ca cetățenii deja plecați să revină acasă. Moldova riscă să ajungă, în câteva decenii, un stat fără cetățeni, iar aceasta va însemna însăși dispariția statului. De aceea, soluționarea acestei probleme trebuie să devină o prioritate absolută pentru guvernare.

5). Ameliorarea situației satelor

A cincea mare provocare pentru noua guvernare este ameliorarea situației satelor. Satele mor și în scurt timp ar putea să dispară cu totul, de aceea guvernarea are nevoie de un program special pentru relansarea sectorului rural, în caz contrar, din stat agrar Moldova se poate transforma într-o mare paragină în inima Europei.

6). Reforma autentică a economiei

A șasea mare provocare a noii guvernări este reforma autentică a economiei. Acum, economia e pe brânci și se alimentează preponderent din taxele și impozitele aferente în special operațiunilor de import. Adică, avem o economie de consum. Cifrele care țin de activitatea organelor fiscale, chiar dacă sunt în creștere, vorbesc mai degrabă de sporirea presiunii fiscale pe puținii agenți economici și puținele persoane fizice care și așa plăteau impozite, decât despre o creștere economică. Dacă situația nu se va schimba, într-o bună zi economia pur și simplu se va prăbuși.

7). O autentică reformă a sistemului de asistență socială

A șaptea mare provocare este o autentică reformă a sistemului de asistență socială. Fosta guvernare a făcut câte ceva în sensul reformării sistemului de pensii (cel mai probabil, sub presiunea partenerilor externi), dar se cer reforme mult mai energice care ar viza întregul sistem de asistență socială. În caz contrar, acesta va falimenta.

8). Consolidarea societății

A opta mare provocare pentru noua guvernare este consolidarea societății. Astăzi, societatea din RM continuă să se afle pe baricade, cum a fost permanent în cele aproape trei decenii de independență. Dar o societate dispersată nu are cum să asigure mișcarea statului înainte. De aceea, se cere identificarea unei idei naționale, a unui set de valori incontestabile, în jurul cărora s-ar uni întreaga societate.

9). Refacerea relațiilor externe

A noua mare provocare pentru actuala guvernare ţine de refacerea relațiilor externe ale Republicii Moldova. Fosta guvernare a avut relații proaste și cu Rusia, și cu UE, iar relațiile cu SUA au fost destul de încordate. Noua guvernare e pur şi simplu obligată să aibă o cu totul altă politică externă.

10). Soluționarea problemei integrității teritoriale a țării

A zecea mare provocare pentru noua guvernare este soluționarea problemei integrității teritoriale a țării. Problema transnistreană există deja de aproape 30 de ani și e clar că ea nu poate dura la nesfârșit. Noua guvernare trebuie să miște în sfârșit carul în această direcție, în caz contrar evoluția evenimentelor în plan extern, mai ales în plan regional, ne poate pune la un moment dat în fața unei realități dure – Moldova a pierdut Transnistria pentru totdeauna.

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...