[ X ]
Important23 Iunie 2019 14:00

Omul Săptămânii - Johannes Hahn, Comisar European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere  

În această săptămână, Johannes Hahn, Comisar European pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, a efectuat o vizită la Chişinău, unde a avut discuţii cu Preşedintele Igor Dodon, cu Premierul Maia Sandu, cu Speakerul Zinaida Greceanîi şi cu liderul grupului parlamentar al Partidului Democrat, ex-Premierul Pavel Filip. Cu această ocazie, Comisarul European a transmis nai multe mesaje importante pentru Moldova. 

Astfel, Johannes Hahn a apreciat fermitatea noului Guvern cu privire la implementarea reformelor propuse. În același timp, oficialul a evidențiat necesitatea urgentă de a avea un sistem judiciar transparent și profesionist în Republica Moldova.

„Noi suntem gata să vă acordăm asistența necesară, experți internaționali la solicitarea dvs. Și cred că lupta împotriva corupției este unul dintre cele mai importante subiecte și avem nevoie de foarte mult sprijin internațional, experiență din alte țări și suntem gata să venim cu această asistență și aici. A fost important să auzim declarația cu privire la angajamentul Guvernului cu privire la Acordul de Asociere și, în special, față de implementarea tuturor prevederilor acestuia în viitor. Vă susținem în toate eforturile dvs. de a reforma în continuare serviciul public în beneficiul cetățeanului”, a precizat oficialul.

De asemenea, Comisarul European a apreciat maturitatea politicienilor de la Chișinău, demonstrată în efectuarea tranziției pașnice a puterii în stat: „Vreau să-mi exprim gratitudinea față de toți cei care au contribuit la asta. Cred că a fost o exprimare a maturității politice și este o dovadă a dezvoltării, a evoluției țării”, a declarat el.

TRIBUNA precizează: Johannes Hahn s-a născut la data de 2 decembrie 1957, în Viena, Austria. Ocupă funcția de Comisar european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere din noiembrie 2014. Anterior, timp de patru ani, a fost Comisar european pentru politică regională. Johannes Hahn a început cariera politică în organizația de tineret a Partidului Austriac al Poporului (JVP), unde a fost Președinte al grupului Viena, din 1980 pînă în 1985. Ca urmare a acestui fapt, el a fost activ în Consiliul Federal Austriac pentru Tineret (ÖBJR) și Secretar General al Partidului Popular Austriac (ÖVP). În 1992, Hahn a devenit secretar al Partidului Popular Austriac din Viena și, în 1996, a devenit membru al Consiliului Local din Viena. Ulterior, în perioada 1997-2003, a activat în calitate de membru al consiliului de supraveghere de la Novomatic, o firmă de sisteme pentru jocuri și management al cazinou-urilor online. Din 2003 pînă în 2006 a fost consilier municipal fără portofoliu. Începînd cu anul 2004, Hahn a fost Președinte al Partidului Popular Austriac de la Viena. Numirea lui Hahn în Comisia Europeană a însemnat că a trebuit să demisioneze din poziția de Președinte al Partidului Popular Austriac de la Viena, pe motiv de incompatibilitate a funcţiilor. Totuşi, este şi acum membru al ÖVP (lucru permis de lege) și al Partidului Popular European (PPE).

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...