[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important22 Iunie 2019 14:00

(INTERVIU) Anatol Țăranu: Noua combinație guvernamentală a rezultat dintr-un concurs de circumstanțe de ordin intern și extern, factorul extern a devenit unul determinant

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu a vorbit despre noua coaliție de guvernare, în ce măsură se va expune asupra bazei electorale a ACUM și PSRM crearea acestei coaliții, cum apreciază șansele PDM la revanșă, care ar fi rezultatul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, dar și alte aspecte importante.

T.: În ce măsură vi se par justificate afirmațiile că, actuala coaliție de guvernare a fost inspirată de occidentali și Rusia?

A.Ț.: În Republica Moldova asistăm la o schimbare spectaculoasă a paradigmei politice. Regimul oligarhic a fost înlocuit cu unul hibrid. Noua guvernare este compusă dintr-o componentă cu un program antioligarhic pronunțat și din alta, profund alterată de corupție și activitatea politică a căreia este în mare subordonată influenței din afara statului. În final, noua combinație guvernamentală a rezultat dintr-un concurs de circumstanțe de ordin intern și extern, chiar dacă, pe ultima sută de metri a procesului de formare a alianței de guvernare, factorul extern a devenit unul determinant. De subliniat că, în acest caz concret, concurenții geopolitici externi au jucat într-o echipă, fiecare având obiectul său de influență în politicul moldovenesc.

T.: Pentru cât timp credeți că a fost formată această coaliție?

A.Ț.: Cel mai probabil este vorba de luni de zile. Diminuarea substanțială a pericolului revenirii lui Plahotniuc în fruntea sistemului de guvernare va fi semnalul declanșării răzmeriților în interiorul acestei alianțe situaționale. Pericolul regenerării politice a oligarhului rău este cheagul acestei guvernări nefirești sau cum a fost ea deja poreclită – monstruoasă.

T.: În ce măsură se va expune asupra bazei electorale a ACUM și PSRM crearea acestei coaliții?

A.Ț.: Baza electorală a socialiștilor este mult mai omnivoră decât a alianței ACUM. De aici și pericolele majore de ordin electoral pentru acum-iști. Cedarea unor poziții principiale de către ei spre socialiști, îi va afecta previzibil în plan electoral. Alianța ACUM a obținut o victorie politică neașteptată și, deci, foarte spectaculoasă. În interesul acum-iștilor este păstrarea nealterată a efectului public a acestei victorii. Cu cât mai mult va dura în timp această combinație guvernamentală nefirească, cu atât mai mare este probabilitatea erodării efectului inițial al victoriei din perspectivă electorală, în special pentru alianța ACUM.

T.: Care credeți că sunt riscurile ce planează asupra noi coaliții de guvernare?

A.Ț.: Riscul fundamental constă în înlocuirea obiectivului major anunțat – dezagregarea sistemului oligarhic, cu obiectivul neanunțat, dar mereu prezent ca opțiune – de remodelare a sistemului în interesul potentaților zilei. Toate celelalte riscuri pălesc pe fundalul pericolului reoligarhizării.

T.: Care sunt, în opinia dvs., pietrele de care se pot poticni PSRM și ACUM?

A.Ț.: Unele sunt la suprafață. Alierea accidentară a socialiștilor – o forță pro-Kremlin, românofobă și antioccidentală cu alianța ACUM – o forță pro-europeană și, deci, neconformă cu interesele profunde ale Kremlinului, s-a făcut sub bagheta Moscovei și cu influența forțată a ei. Chiar dacă există la moment o conlucrare a factorilor geopolitici în Moldova, interesele lor divergente nimeni nu le-a anulat. Așa cum factorul extern, în cazul nostru cel rus, a fost determinant în forțarea socialiștilor de a ceda foarte mult la capitolul portofolii ministeriale în Guvernul Sandu, tot așa Kremlinul va ordona socialiștilor debarcarea acestui Guvern la timpul oportun pentru interesul rușilor în Moldova. Deci, piatra care promite să răstoarne carul guvernului Sandu va fi aruncată în drum de mâna rușilor. Moscova va tolera coaliția socialiștilor cu alianța ACUM atâta timp cât ultimii vor ceda poziții principiale în sfera consolidării influenții rusești în politicul moldovenesc. Cel mai interesant este faptul că, perspectiva, care pare astăzi neverosimilă, de reformatare a actualei majorități parlamentare, prin excluderea din ea a deputaților ACUM și folosirea în acest scop a mandatelor deputaților transfugi din opoziție, nu trebuie neglijată. Kremlinul deja a demonstrat că este capabil la mișcări neortodoxe pe terenul politic de la Chișinău.

T.: Ce priorități ar trebui să aibă coaliția PSRM –ACUM?

A.Ț.: Îmi pare rău, dar prioritățile PSRM și ACUM sunt diferite. Mi-ar plăcea să cred că prioritatea absolută a guvernului Sandu și a majorității deputaților ACUM este destructurarea sistemului oligarhic sau, mai precis spus, reducerea influenței lui în politicul moldovenesc până la dimensiuni nesemnificative. Cu totul altele sunt prioritățile PSRM, chiar dacă admit că printre socialiști sunt persoane sincer atașate luptei cu oligarhia. Atâta timp cât gruparea Dodon domină PSRM-ul, acest partid nu poate să lupte principial cu sistemul oligarhic și cu corupția, fiindcă aceasta ar însemna să lupte împotriva principalilor instrumente de influență rusă în Moldova.

T.: Cum apreciați șansele PDM  la revanșă?

A.Ț.: PDM are două opțiuni de regenerare. Prima foarte anevoioasă și complicată, cu șanse problematice de succes. Vorbesc despre reformarea profundă a partidului pe matricea social-democrației de tip occidental. Pentru scena politică moldovenească ar fi extrem de benefică apariția unui partid influent de centru-stânga de orientare europeană fermă. A doua opțiune constă în acceptarea de către PDM a condiției de partener secund al socialiștilor pro-ruși, constituirea împreună cu dodon-iștii a unei noi majorități parlamentare asumate pro-Kremlin și trimiterea alianței ACUM pe băncile opoziției parlamentare. Ambele aceste scenarii nu lasă loc pentru revenirea lui Plahotniuc în politica moldovenească pe post de lider al PDM.

T.: Care ar fi rezultatul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate?

A.Ț.: În percepția publică, marele învingător în războiul cu oligarhul Plahotniuc este alianța ACUM. Dacă alegerile anticipate vor avea loc într-o perspectivă scurtă de timp, în care efectul victoriei nu se va eroda, tandemul Sandu-Năstase are toate șansele să câștige alegerile și să creeze o majoritate parlamentară fără participarea socialiștilor, care trăiesc șocul dezvăluirilor degradante privitor la corupție și aservire intereselor Rusiei. Și invers, PSRM are nevoie de timp pentru refacerea imaginii șifonate, pentru coruperea deputaților din proaspăta opoziție parlamentară, obstrucționarea și discreditarea Guvernului Sandu în condițiile inevitabile de agravare a stării socio-economice în faza incipientă a reformelor. Socialiștii deja au început subtil propaganda subversivă împotriva partidei pro-europene, sugerând în spațiul public ideea inventată a complicității unioniștilor cu Plahotniuc. Din păcate, această diversiune nu găsește, cel puțin deocamdată, reacția cuvenită din partea ACUM. Și asta în condițiile când fără mobilizarea exemplară a segmentului electoral unionist este imposibil, prin instrumente electorale, să oprești și să stăvilești tăvălugul revanșei antinaționale și antieuropene în Republica Moldova. Debarcarea lui Plahotniuc s-a făcut cu prețul consolidării poziției politice a PSRM, care, cu ajutorul Rusiei, a adăugat la controlul și consolidarea instituției prezidențiale, participarea la majoritatea parlamentară și la instrumentarul politic al Guvernului. Ar fi bine ca pro-europenii la timp să-și aducă aminte de povața autorului antic  Plutarh, care descriind felicitările aduse regelui Pirus pentru victoria obținută într-o bătălie, ultimul ar fi exclamat: „Încă o victorie ca asta și suntem terminați”.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...