[ X ]
Important20 Iunie 2019 07:00

Propunerea unui politolog: Proiectul de lege privind diminuarea independenței funcționale a CEC să fie examinat de Comisia de la Veneția

Politologul Dionis Cenușă susține că, CEC-ul trebuie depolitizat, dar nu este sigur că prin introducerea posibilității de a-i demite pe membrii acesteia de către Parlament, se contribuie la acest obiectiv. 

După cum informează TRIBUNA, Dionis Cenușă a scris că, în prezent, coaliția majoritara este favorabilă unor reforme, dar să ne imaginăm că vom avea altfel de coalitie.

“Ce vom face atunci? Aș vrea să înțeleg care sunt garanțiile că revizuirea legislației electorale nu va duce la o înrăutățire a situației pe termen mediu și lung. Asemenea schimbări nu pot fi făcute pentru necesități de moment, ci trebuie gândite în perspectivă. După ce democrații au politizat și au discreditat tot ce s-a putut cred că nu au nicio legitimitate ca să se pronunțe vizavi de independența CEC”, a precizat politologul.

Dionis Cenușă a menționat că ar propune proiectul de lege privind diminuarea independenței functionale a CEC către Comisia de la Veneția.

“Nu înțeleg de ce trebuie să ne grăbim cu asemenea aspecte sensibile. Să ne lămurească  Comisia de Veneția dacă vede riscuri pentru CEC și poate stabilim un alt mecanism prin care reducem riscurile ca CEC-ul să ramână o bata electorală pentru cei care sunt la putere, indiferent de natura acestei puteri”, a precizat Cenușă.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...