[ X ]
[ X ]
Important19 Iunie 2019 06:00

Ideea unui lider de partid care ar putea pune guvernarea pe gânduri. E vorba de alegerea conducerii unor importante instituții în stat!

Președintele Partidul Popular Socialist din Moldova (PPSM), Victor Stepaniuc, ex-deputat, ex-vicepremier, susține că modelul american de alegere, de către popor, a celor trei puteri în stat, ar trebui implementat, parțial, și-n Republica Moldova.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe o rețea de socializare, Victor Stepaniuc a scris că, „funcționarea statului-republică presupune separarea puterilor, adică funcționarea puterilor – legislativă, executivă și judecătorească în condițiile conlucrării și unei anumite autonomii. Logica Constituției este bazată pe contractul social, adică pe principiul că suveranul puterii de stat este poporul. Indiscutabil că, anume prin votul poporului ar trebui formate cele 3 puteri în stat”.

Politicianul a mai afirmat că, de regulă, în statele democratice prin alegeri directe se formează doar puterea legislativă și uneori cea executivă. „SUA este printre puținele state, care își alege prin votul poporului toate 3 puteri în stat – puterea legislativă, executivă și în mare parte pe cea judecătorească”, a adăugat el.

Totodată, liderul de partid a menționat că „modelul american poate fi parțial implementat și în Moldova”. „Pentru a reduce dependența procurorilor și judecătorilor de politicieni, am putea, să alegem prin vot popular Procurorul General, judecătorii Curții Constituționale, Comisia Electorala Centrală, judecătorii…”, a precizat Stepaniuc.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...