[ X ]
[ X ]
Știri18 Iunie 2019 16:45

A fost lansată o petiție on-line prin care se cere demisia lui Eduard Harunjen din funcția de Procuror General: „Să-l presăm!”

Organizațiile civice FreeMoldova și OccupyGuguță au creat o petiție on-line prin care cer demisia Procurorului General, Eduard Harunjen.

După cum informează TRIBUNA, potrivit lor, Procurorul General, Eduard Harunjen a zis că nu demisionează până nu e presat de societatea civilă.

„Deci să-l presăm! Semnăm, nu ne rușinăm!”, afirmă activiștii.

Mai jos vă prezentăm textul petiției:

„Noi, reprezentanți ai societății civile de acasă și din diasporă, îi cerem demisia Procurorului General Eduard Harunjen, pentru că a demonstrat în activitatea sa că nu se supune adevărului și justiției, ci intereselor de partid.

În special, sub conducerea acestuia, s-au intentat dosare politice celor care au criticat anumite persoane din conducere, cum ar fi Pavel Grigorciuc, fie au demascat scheme de corupție la nivel înalt, precum Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari. De asemenea, sub conducerea Procurorului General Eduard Harunjen, procurorii au cerut autorizații de la judecătorii de instrucție pentru a intercepta masiv conversații telefonice ale membrilor partidelor de opoziție, reprezentanților societății civile și criticilor guvernării precedente și a plasa aparate de ascultare și supraveghere în incinta domiciliului acestora – un gest evident politic și nu al unei instituții independente.

Toate acestea, în timp ce procuratura nu a acționat în cazurile marilor scheme de corupție, a corupției politice, șantajului și intimidării la nivel înalt. Conducerea procuraturii a făcut mai nimic în a-și curăța propria instituție de corupție, a admis impunitate și a făcut jocurile puterii în detrimentul atribuțiilor și responsabilităților profesionale.

Cerem numirea, în loc, în baza unui concurs transparent, a unui Procuror General independent, nepartinic, integru și bun profesionist”, se spune în petiție.

Petiția poate fi semnată aici.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Cât credeți că va dura noua coaliție de guvernare?

    View Results

    Loading ... Loading ...