[ X ]
Exclusiv27 Mai 2019 07:00

Ce interese ar avea marile puteri ale lumii în soluționarea problemei transnistrene    

În cadrul unei analize politice, Dumitru Spătaru se referă la interesele pe care le-ar putea avea marile puteri ale lumii în soluționarea problemei transnistrene.    

„De ce Rusia ar fi interesată de soluționarea problemei transnistrene? Pentru că ultimele alegeri parlamentare i-au demonstrat că nu mai deține controlul asupra regiunii și că lucrurile în stânga Nistrului evoluează după cum își doresc unii factori de decizie locali sau… unii politicieni de la Chișinău. De asemenea, Rusia are acum de „întreținut” republicile autoproclamate din Ucraina, care sunt mult mai importante pentru ea decât Transnistria. În această situație, Transnistria a devenit pentru Rusia un fel de „geamantan fără mâner”, de care ea ar scăpa cu plăcere”, notează el.

„De ce SUA și UE ar fi interesate de soluționarea problemei transnistrene? Pentru că această republică nerecunoscută este chiar la frontiera UE și NATO și reprezintă un focar de instabilitate majoră, ca să nu mai vorbim despre armamentul din stânga Nistrului, care ajunge în diferite „puncte fierbinți” de pe glob. De asemenea, Transnistria reprezintă o amenințare permanentă pentru Ucraina, care e susținută puternic de UE și SUA”, menționează autorul.

Notă: Varianta integrală a analizei politice poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...