[ X ]
Breaking news21 Mai 2019 12:30

Șeful IGP: Ne dorim ca experiența negativă din trecut să nu se mai repete

Un proiect de promovare a activității Poliției bazată pe drepturile omului din Republica Moldova a fost lansat, astăzi, la Chișinău, informează TRIBUNA.

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Alexandru Pînzari, a comunicat mai multe detalii în cadrul evenimentului de lansare.

„Tematica proiectului, pe care îl lansăm astăzi, este actuală – atât în Republica Moldova, dar și în comunitatea internațională. Cu regret, experiența din trecut scoate în evidență exemple de încălcare a drepturilor omului în Moldova. Ne dorim ca experiența negativă din trecut să nu se mai repete niciodată”, a precizat Pînzari.

Potrivit șefului IGP, intervenția proiectului presupune implicarea punctuală, după cum urmează:

  • activitatea procesuală pe dimensiunea de comunicare Poliție-Procuratură;
  • elaborarea procedurilor privind examinarea medicală primară și acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor reținute în izolatoarele de detenție provizorie;
  • asigurarea dreptului la interpret sau traducător pentru persoanele reținute.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, s-a referit la mai multe date din cadrul proiectului.

„De acum câteva luni, Uniunea Europeană a semnat un acord cu Fundația Soros-Moldova în vederea creării, în comun, a unui proiect ce se va axa pe promovarea drepturilor omului în activitatea Poliției. Acțiunile Poliției până la reținerea oamenilor reprezintă una dintre cele mai vizibile expresii de forță a statului. Demult au trecut aceste zile ale vechiului regim, când intervențiile Poliției erau adesea menite să descurajeze oamenii. Cetățenii trebuie să fie egali în fața legii. Schimbarea nu se întâmplă peste noapte, acest lucru se va întâmpla după o perioadă de timp”, a declarat oficialul.

„Uniunea Europeană oferă, pentru acest proiect, un buget total de 392 mii de euro, ce va fi suplimentat de către Fundația Soros cu suma de 98 mii de euro. Activitățile proiectului vor începe acum și se vor desfășura până în decembrie 2021”, a adăugat Michalko.

Mihaela Conovali

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...