[ X ]
Exclusiv20 Mai 2019 10:00

Andrei Năstase despre principalele probleme cu care se confruntă astăzi sistemul educațional din RM și de unde se trag ele

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, deputat al Blocului ACUM, a acordat un interviu pentru TRIBUNA, în cadrul căruia a fost întrebat care sunt principalele probleme cu care se confruntă astăzi sistemul educațional din Republica Moldova și de unde se trag ele.

„O problemă foarte dureroasă, cauzată de corupție, și care afectează direct sistemul nostru educațional este declinul demografic, exodul în masă al tinerilor – fenomene, care ar trebui să fie soluționate în mod prioritar de către orice guvernare. În acest sens, unele cifre sunt de-a dreptul alarmante. Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în perioada 2010-2016 numărul studenților a scăzut cu peste 30%. Tinerii pleacă pentru că li s-a furat viitorul, li s-a furat speranța de a se regăsi acasă și a se încadra în câmpul muncii, exact așa cum părinții lor părăsesc țara în căutarea unei bucăți de pâine!”, a declarat el.

„Într-o democrație, educația este valorizată corect. La noi, în Republica Moldova, acest lucru nu se întâmplă deoarece un popor lipsit de educație este un popor ușor de manipulat. Așa spunea Kant! Vă rog să mă credeți, știa ce spune. Iar cei care au guvernat și guvernează încă Moldova nu au nevoie de oameni inteligenți, educați, independenți. Au nevoie de oameni vulnerabili, pe care-i pot controla și stăpâni”, a adăugat Andrei Năstase.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...