[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv18 Mai 2019 06:00

(ACUM UN AN) Protestul liberalilor 

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întâmplat pe 18 mai 2018.  

Protestul PL 

Deputații Partidului Liberal (PL) au desfășurat o acțiune de protest în fața Președinției de la Chișinău împotriva acţiunilor şefului statului de apropiere a RM de Uniunea Euroasiatică.

Oferta lui Ion Ceban 

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de Primar al capitalei, Ion Ceban, a anunţat că ar putea câștiga alegerile din Chișinău chiar din primul tur, potrivit sondajelor interne pe care le-a primit în acea zi. El le-a propus lui Andrei Năstase şi Silviei Radu funcţii de viceprimar, cu condiţia că vor lucra, dar nu vor face politică. În aceeaşi zi, în cadrul unei conferinţe de presă, Ion Ceban a făcut totalurile campaniei sale electorale.
Şedinţă la Guvern 

Premierul Pavel Filip a prezidat şedinţa Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, în cadrul căreia s-a discutat problema conducerii în stare de ebrietate.

Conferinţa comună a lui Andrei Năstase şi Maiei Sandu

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr la funcția de primar al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, a susţinut o conferință de presă în comun cu Președinta PAS, Maia Sandu, în care a chemat electoratul pro-european să se mobilizeze şi să participe masiv în alegerile din data de 20 mai 2018, pentru a scoate din captivitatea regimului de guvernare Primăria capitalei.

Apelul lui Valeriu Munteanu

Candidatul Partidului Liberal (PL) la funcția de Primar general al capitalei, Valeriu Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă, s-a adresat locuitorilor municipiului Chișinău la final de campanie electorală, atenţionându-i că „duminică, 20 mai, se dă bătălia hotărâtoare pentru Chișinău și Republica Moldova”.

Raportul Promo-LEX

Misiunea de Observare Promo-LEX a prezentat, cel de-al treilea Raport de monitorizare a alegerilor locale din 20 mai, care a scos în evidenţă unele abateri şi nereguli admise în campania electorală.

Lecţie publică la ASEM 

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, alături de Comisarul European pentru politica regională, Corina Crețu, au susținut o lecție publică pentru studenții Academiei de Studii Economice din Moldova.

Acţiunea Parlamentului 

Parlamentul Republicii Moldova a organizat, pentru al doilea an consecutiv, o expoziție de Noaptea Europeană a Muzeelor, ce conținea fotografiile copiilor participanți la concursul „EU sunt EUropa”.

Silvia Radu a făcut bilanţul 

Candidatul independent la funcția de Primar general al municipiului Chișinău, Silvia Radu, în cadrul unei conferințe de presă, a făcut totalurile campaniei electorale.

Ceremonie la Preşedinţie 

În cadrul unei ceremonii oficiale, șeful statului, Igor Dodon, a înmânat înalte distincții de stat unor cetățeni ai Republicii Moldova, în conformitate cu decretele pe care le-a semnat anterior. De asemenea, şeful statului a înmânat Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova formației Teatrului Muzical-Coregrafic „Bravissimo Dance Group”.

Întrevederea Preşedintelui cu elevii şi studenţii 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu un grup de elevi și studenți care au obținut succese remarcabile în cadrul unor concursuri și olimpiade naționale și internaționale. Igor Dodon a oferit Diploma de Onoare a Președintelui RM studenților și elevilor pentru reușitele obținute.

Trei ambasadori străini la Preşedinţie 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a primit scrisorile de acreditare din partea a trei ambasadori agreați: E.S. Tajul Aman bin Mohammad, Ambasador al Malaeziei, cu reședința la București, E.S. Daniel Hernandez-Joseph, Ambasador al Statelor Unite Mexicane, cu reședința la Atena, și E.S. Nguyen Anh Tuan, Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam, cu reședința la Kiev.

Vladimir Baldovici – prezentat de Premier 

Prim-ministrul Pavel Filip l-a prezentat angajaților Agenției Proprietății Publice pe noul director general al instituției, Vladimir Baldovici.

Întrevederea Violetei Ivanov cu Daniel Ioniță

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

Discuţia lui Pavel Filip cu Victor Negrescu 

Prim-ministrul Pavel Filip și ministrul delegat pentru Afaceri Europene al României, Victor Negrescu, au discutat despre posibilitățile de a sprijini în continuare parcursul european al Republicii Moldova, în special în contextul preluării de către România a președinției la Consiliul UE.

Marșul pentru alegeri corecte

Partidul Nostru a organizat la Bălți „Marșul pentru alegeri corecte”. În cadrul acțiunii, liderul PN, Renato Usatîi a avut o intervenție în care a anunțat inclusiv că a fost exclus din căutare pe linia Interpol.

Sursa: Almanah politic – 2018

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...